0

С лужители на Белия все повече губят вяра, че Украйна някога ще може да си върне териториите, които вече са под контрола на Русия, съобщиха източници пред CNN. Според тях, дори с по-тежкото и по-сложно въоръжение на САЩ и техните съюзници, Киев има минимални шансове.

Според медията, съветниците на президента Джо Байдън обсъждат дали украинският президент Володимир Зеленски трябва да промени дефиницията си за украинска „победа“, като трябва да приеме, че страната му е загубила териториите на изток завинаги.

Американски служители подчертаха пред CNN, че тази по-песимистична оценка не означава, че САЩ планират да притиснат Украйна да направи някакви официални териториални отстъпки на Русия, за да сложи край на войната. Освен това има надежда, че украинските сили ще успеят да си върнат значителни части от територия в вероятно контраофанзива по-късно тази година.

Руските сили в момента контролират повече от половината от източната украинска област Донецк, каза в четвъртък Павло Кириленко, ръководител на военната администрация на областта. Украинските сили се оттеглиха от ключовия източен град Северодонецк в петък след седмици на кървава битка.
Руските сили миналата седмица също превзеха територия около Лисичанск, последният град в източната област Луганск, все още контролиран от Украйна. Украинските военни командири сега се борят с реалността, че може да се наложи да се оттеглят от района, за да защитят територия на запад, пише още медията.