0

Г енералният секретар на ООН Антонио Гутериш обсъди с президента на Русия Владимир Путин войната в Украйна след срещата си в Москва с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи ДПА.

Срещата между Путин и Гутериш продължи около час, съобщават руските медии.

Преди това по време на разговора си с Лавров, продължил няколко часа, генералният секретар на ООН призова за прекратяване на огъня в Украйна. Той поиска също да бъдат създадени хуманитарни коридори, за да могат хората от засегнатите райони да стигнат до безопасно място.

По време на разговора Путин е казал на Гутериш, че преговорите с Украйна продължават в онлайн формат и изразил надежда, че те ще дадат положителен резултат, посочва Ройтерс.

На срещата с Путин Гутериш заяви, че разбира претенциите на Русия около ситуацията в Украйна, както и по отношение на европейската и световната сигурност, предаде ТАСС. Генералният секретар изрази загриженост от ситуацията в Украйна и добави, че разбира недоволството от страна на Русия, но изтъкна, че то "трябва да бъде решено въз основа на различните инструменти, предлагани от Устава на ООН" и че "нарушаването на териториалната цялост на която и да е страна е напълно несъвместимо с Устава на международната организация".

ООН е готова, заедно с Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), да направи оценка на ситуацията в "Азовстал" относно евакуацията на цивилното население до два или три дни, каза още Гутериш.

От своя страна Путин посочи, че осигурените от Русия хуманитарни коридори за евакуация на цивилни от Мариупол функционират и по тях града са напуснали 130-140 000 жители. Руският президент допълни, че украинските военни са длъжни да освободят цивилните граждани от територията на завода "Азовстал" в Мариупол, ако те действително се намират там.

Руският лидер отбеляза, че ситуацията в този град е "трагична, но всъщност е проста". "Току-що разговарях с [турския президент Реджеп Тайип] Ердоган, той говори за сраженията, които се водят там. Там няма бойни действия! Те приключиха, в Мариупол няма военни действия, те са прекратени", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският президент изрази готовност страната му да предостави възможност на представители на ООН и Червения кръст да се запознаят с условията, при които са държани украински военнопленници.

Путин заяви също, че руската армия няма нищо общо със събитията в украинския град Буча и че Москва знае "кой го е направил, кой е подготвил тази провокация, с какви средства, какви хора са работили по нея".