0

Б роят на загиналите след опустошителните земетресения по турско-сирийската граница надхвърли 8 100 души, съобщават официални лица, предаде ДПА.

В Турция броят на загиналите нарасна на 5894 души, съобщи турският вицепрезидент Фуат Октай. По думите му повече от 34 000 души са ранени.

Освен това около 5775 сгради са се срутили в резултат на земетресенията в понеделник.

В Сирия са загинали 2270 души по данни на министерството на здравеопазването и на спасителната организация "Белите каски", които броят жертвите съответно в контролираните от правителството и от опозицията райони.

България продължава да изпраща помощ на пострадалите от земетресението населени места в Турция. Тази сутрин с военния самолет "Спартан" ще заминат 20 служители на "Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщи NOVA.

Очаква се в близките дни страната ни да изпрати към Турция още лекари, медицински сестри и парамедици.

България е първата страна от ЕС, която реагира и изпрати помощ към бедстващите хора.

Сирийските спасители в операция по издирване на граждани, затрупани под развалините на срутени сгради в град Алепо, откриха 92 души за един ден, заяви заместник-губернаторът Кумит Аси ал Шейх , цитиран от телевизия "Ал Икхбария", предаде ТАСС. 

Всички те се нуждаят от медицинска помощ, казва той. Сред спасените са деца и жени.

"В края на деня броят на загиналите в Алепо нарасна от 266 на 364 души, а на ранените - от 602 на 702 души", уточнява Ал Шейх. „Тъй като много жители на града, особено в старата му част, останаха без дом в резултат на бедствието, за тях спешно бяха открити 126 центъра за временно настаняване".

По-рано Духовното управление на сирийските мюсюлмани реши да предостави помещения в джамиите на граждани, чиито къщи са се срутили или са в окаяно състояние. Освен това джамиите са организирали събирането на дарения за пострадалите, както и на храна и топли дрехи. Семействата, останали без дом, са настанени в палаткови лагери, изградени в градските паркове.

В Алепо, икономическата столица на Сирия (на 360 км от Дамаск), повече от 3000 къщи са повредени след бедствието, а една пета от населението е останало без дом, твърди телевизия "Aл Маядийн". Към 2018 г. в града живееха 1,8 милиона души. 

ЛОШИ НОВИНИ: Още един български гражданин в неизвестност след опустошителните трусове в Турция! (ВИДЕО)

СЪПРИЧАСТНОСТ: БГ общини с дарителска акция за пострадалите от адския трус в Турция (ВИДЕО)

БОРБА ЗА ЖИВОТ ПОД РАЗВАЛИНИТЕ: Спасители вадят деца и бебета оцелели по чудо след опустошителните земетресения (ВИДЕО)

НОВ ЖИВОТ ПОД ОТЛОМКИТЕ ОТ ТРУСОВЕТЕ В СИРИЯ: Жена роди сред развалините на сграда и почина, бебето е спасено (ВИДЕО)