0

В ластите в Истанбул са арестували двама души във връзка със срутването на блок в Истанбул в неделя сутринта, при което загина един човек, а осем други бяха ранени, съобщи турската телевизия АХабер.

ЧЕРНА НЕДЕЛЯ: Земетресение, наводнение, брутално срутване и жертви! (ВИДЕО)

Двама от пострадалите са в тежко състояние. Сред тях е и момиченце на 6 месеца. Няма повече хора, затрупани под развалините, информира ТРТ Хабер.

Инцидентът е станал в 08:40 часа местно време в квартал "Кючюкчекмедже" на брега на Мраморно море в европейската част на Истанбул.

Първо бе задържан собственикът на блока Хаджи Мурат Генч, а след него собственикът на заведение за дюнери, което се намирало в приземния етаж на блока. 

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че разследването за причините и виновните за трагедията се води от републиканската прокуратура. В рамките на разследването се очаква да бъдат огласени и причините.

Отначало се посочи, че блокът е бил триетажен, но министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки съобщи, че към блока е бил надстроен нелегално с още един етаж и половина, което означава, че сградата е била 5-етажна. По думите му в строежа е бил използван пясък от морето. 

Екипи на правителствената служба за действия при катастрофи и природни бедствия, линейки, пожарникари все още са на мястото на инцидента, но движението в района е възстановено, писа NOVA.