0

П о време на тестова мисия за промяна на траектория на астероид, НАСА причини буря от камъни със сила, смъртоносна като атомната бомба над Хирошима“, съобщава „Дейли Мейл“.

Миналата година НАСА се опитва да разбие астероида Диморфос, за да го изтласка от орбитата му около астероида майка Дидимос. Това е била първата мисия на космическата агенция за планетарна защита, известна като DART.

Проучванията показват, че мисията е била успешна и орбитата на Диморфос се е забавила с около 0,02 м/сек, но тя е довела до непредвидени последици. Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис установяват, че 37 камъка с широчина около 7 метра са се откъснали от повърхността на астероида.

Откритието е направено от космическия телескоп „Хъбъл“ през декември 2022 г. Според учените камък с размер около 4 метра, ако удари Земята, енергията при сблъсъка би била същата като тази на атомната бомба, пусната над Хирошима.

Учените сравняват камъните от Диморфос с „облак от шрапнели при взрив на ръчна граната“, който се движи из Космоса със скорост от над 20 хил. км/ч. Те се притесняват, че при бъдещо отклонение на астероида някоя от отломките му може да порази планетата ни с достатъчно голяма скорост и да причини сериозни щети.