0

В събота вечер астронавт на НАСА, намиращ се на Международната космическа станция (МКС), съобщи, че е чул „странни шумове“, идващи от космическия кораб Boeing Starliner.

КРАЙ НА САГАТА: SpaceX ще спаси заседналите в Космоса американски астронавти

Космонавтът Буч Уилмор се свързал по радиото с контролната зала на мисията в космическия център Джонсън в Хюстън, за да попита откъде идва шумът.

УЧЕНИ: Астероидът на извънземните ръждясва, бил експлоатиран и захвърлен!

Уилмор насочил бордния телефон, така че екипът от Земята да може да чуе шума, за който говори. На ауди връзката се чувал пулсиращ звук, излъчван на постоянни интервали.

ТРЕВОГА: Милиони останки от взривен от НАСА астероид летят към Земята!

Шумът наподобявал звука, издаван от сонар.

GettyImages

„Ще го направя още веднъж и ще ви оставя всички да се почешете по главите и да видите дали можете да разберете какво става“, казва Уилмор на земния контрол, пускайки звука още веднъж.

От Хюстън отговорили на Уилмор, че записът ще бъде анализиран и че ще го уведомят какво са открили.

Уилмор пояснява, че звукът идва от високоговорителя в Starliner.

Предвижда се модулът Starliner да се откачи от МКС и да бъде опитано да бъде върнат празен на Земята на автопилот с кацане в пустинята на Ню Мексико.

НАСА реши, че е твърде рисковано да върне Уилмор и Суни Уилямс преди февруари догодина. По план мисията на двамата астронавтите трябваше да продължи само седмица в началото на юни, но завръщането им се провали след теч на хелий.

От Boeing  се надяваха силно на това първо пътуване в Космоса след години на забавяне и разточителни разходи. Компанията твърдеше, че Starliner е безопасен въз основа на всички последни тестове, както в Космоса, така и на Земята.