0

К осмически боклук или сателит пламна в небето над България в неделя вечерта, обясниха пред „Телеграф“ астрономи. Явлението беше наблюдавано в София и северозападната част на страната, а стотици хора публикуваха снимки и клипове в социалните мрежи с питането какво точно виждат. Обектът не е метеор или астероид, категорични са специалистите.

Бавно

„Яркият метеороподобен обект, видян от мнозина над Западна България, едва ли е метеор. След като разгледах няколко видеа, останах с впечатление, че това е много бавен обект, навлизащ високо в земната атмосфера и разпадащ се на едри фрагменти. По-скоро прилича на изгарящ в атмосферата сателит или друг някакъв едър къс космически боклук. Всеки, който е виждал метеори, ще се съгласи, че чак толкова бавни метеори няма, обясни физикът Пенчо Маркишки.

МЕТЕОР ИЛИ САТЕЛИТ? Разкриха какво точно озари небето над България?! (ВИДЕО)

Според директора на обсерваторията в Рожен Никола Петров яркият обект със сигурност не е метеор или астероид. Отломката, заснета от мнозина, е с големината на автобус.

Според астрономите около земната орбита има десетки хиляди изкуствени сателити и с годините това явление в небето ще се случва все по-често. „Напред във времето има от какво да се притесняваме. Около земното пространство е пълно с така наречения космически боклук и там са стотици хиляди отломки от вече неработещи изкуствени спътници. Замърсихме и това, което е около Земята", заяви директорът на Националната астрономическа обсерватория пред Bulgaria ON AIR.

Проверка

Проверка в сайта In-The-Sky.org не показва над България да са минавали активни сателити в периода около 21 часа в неделя. По това време над страната ни обаче е имало множество извадени от орбита сателити и вече използвани степени на ракети. Не е ясно обаче какъв точно обект е видян да гори в небето ни. „Телеграф“ припомня, че през април тази година голямо парче китайски космически боклук се разби на Земята над Южна Калифорния. Отломките създадоха зрелищно шоу, наблюдавано от хора от района на Сакраменто чак до Сан Диего.