0

С лед трагедията в Москва, съболезнования изказаха институции, политици и граждани към близките на жертвите на атентата.

Представители на държавни институции и политически партии изказаха съболезнования към близките на загиналите при атентата в Москва и осъдиха поредната проява на тероризъм. 

"България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали", написа президентът Румен Радев в социалната мрежа "Екс", доскоро позната като "Туитър". В публикацията му на английски език присъстват българското и руското знаме.

Заключиха заподозрени за терористичната атака в Москва!

"Всички нападения срещу цивилни са абсолютно неприемливи и ние осъждаме тероризма във всичките му форми". Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи, публикувана в социалната мрежа "Екс". В нея е посочено, че от министерството изразяват "най-искрени съболезнования на семействата на жертвите на вчерашната атака край Москва". Пред БНР от министерството потвърдиха, че и към 16 ч. няма данни за загинали и пострадали българи при терориститчния акт в концертната зала в Москва.

От Министерския съвет също реагираха с изказване на съболезнования. "Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението", пише в позицията, публикувана във Фейсбук страницата на правителството. 

Отново в "Екс" и на английски език от Министерството на външните работи написаха, че „всички нападения срещу цивилни са абсолютно неприемливи и ние осъждаме тероризма във всичките му форми“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов атентата: "Категорично осъждам терористичната атака в “Крокус Сити хол”. Няма цел, която оправдава подобно зверство. Терорът няма място никъде по света", написа той в личния си профил в една от социалните мрежи. "Нито един човек не заслужава да преживее подобен ужас. Мислите ми са със семействата на жертвите и с ранените", завършва поста си Борисов.
В специална позиция от "Продължаваме промяната" - Демократична България осъдиха "всякаква форма на тероризъм и убийството на мирни граждани". "Изразяваме съпричастност със скръбта на близките на жертвите от терористичния акт в Москва", пишат от коалицията.

Владимир Путин проговори за терористичната атака в Москва

В подобен стил са публикациите и на част от политическите партии. "Тероризмът е най-тежката заплаха за цивилизацията, посегателство срещу изконните човешки ценности - живота и мира", написа съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, който определя случилото се като "брутално масово убийство". 

За строго наказание за отговорните за атентата призовават от БСП в съболезнователния си адрес. Ръководителят на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов определи тероризма като "чудовищно зло", а председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов осъди "зверски и варварски терористичен акт срещу мирни граждани" със съобщение до руското посолство в София. 

Граждани са оставили венци и цветя пред сградата на Посолството на Руската федерация в София в памет на жертвите на терористичната атака вчера в сградата на Crocus City Hall в Московската област. 

Някои от тях казаха, че и утре, когато е обявен национален траур в Русия, отново ще дойдат пред посолството, за да почетат невинните жертви.

СЛЕД СТРЕЛБАТА В МОСКВА: Терористът в болницата иска преводач (ВИДЕО)

Според последна информация от руския Следствен комитет, повече от 130 души са загинали вследствие на атентата, а ранени са над 140. Специализираните служби продължават работата на място на нападението.

Организацията "Ислямска държава" потвърди, че четирима нейни активисти са извършили снощното нападение. Руският президент Владимир Путин заяви, че всички извършители на "кървавия атентат" са заловени и каза, че те са се опитали да избягат в Украйна. 

*Източник: БНР