0

П резидентът на САЩ Джо Байдън, който е на посещение в Израел, добави още един гаф в дългия си списък с неловки моменти след като заяви, че „трябва да пазим жива на Холокоста“.

Държавният глава започна с неприятните моменти още с кацането си в Тел Авив, след като беше видимо объркан какво трябва да прави и накъде да върви. Той дори беше уловен от камери да пита: „Какво да правя сега?“.

Проблемите на Байдън продължиха и по-късно, докато изнасяше реч. „По-късно днес отново ще се върна на свещената земя на Яд Вашем, за да почета живота на 6 милиона евреи, които бяха откраднати в геноцид. Трябва да продължим да да поддържаме живи истината за честта на Холокоста“, каза президентът, като веднага се поправи: „Ужасът на Холокоста - почитайте тези, които загубихме, така че никога, никога да не забравяме този урок“.

Посещението отбеляза първото посещение на Байдън в Близкия изток от встъпването му в длъжност. Очаква се президентът да предложи Израел гаранции срещу ядрена програма на Иран. Байдън дори заяви, че е готов да използва сила срещу Техеран, но „в краен случай“.