0

П резидентът Байдън призна, че ракетата, която падна в Полша и уби двамата души е „малко вероятно“ да е била изстреляна от Русия.

79-годишният Байдън каза пред репортери на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, че предварителният анализ на траекторията на ракетата изглежда „оспорва“ първоначалните спекулации, че тя е изстреляна от армията на Владимир Путин „Има предварителна информация, която оспорва това“, каза Байдън, попитан от репортер: „Твърде рано ли е да се каже дали тази ракета е изстреляна от Русия?“.

„Не искам да казвам това, докато не разследваме напълно, но малко вероятно, като се вземе предвид траекторията, да е изстреляна от Русия“, добави той.

Главнокомандващият продължи, че лидерите на Г-7 и НАТО са се съгласили по време на спешна среща „да подкрепят разследването на Полша“ на взрива в селската югоизточна част на страната, близо до украинската граница.

Междувременно Полша разкри, че също не разполага с убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата. Президентът на страната Анджей Дуда каза, че Полша остава спокойна пред лицето на това, което той определи като "еднократен" инцидент.

Двама души загинаха при експлозията в село Пшеводов, на около 6 км от границата с Украйна, съобщи полската противопожарна служба. Според полски медии ракетният удар е поразил съоръжение за сушене на зърно. "В момента не разполагаме с убедителни доказателства кой е изстрелял тази ракета. Най-вероятно ракетата е произведена в Русия, но всичко това все още се разследва“, каза Анджей Дуда пред журналисти.