0

Ж ертвите на наводненията от началото на сезона на мусонните дъждове в Пакистан станаха около 1000. Почти толкова са и ранените за същия период, а хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си. Това съобщиха пакистанските власти, цитирани от Асошиейтед прес.

В обновената си сводка за броя на жертвите Националната служба за борба с бедствията и авариите съобщи, че за последните 24 часа са загинали още 45 души. С това общия брой на жертвите от средата на юни досега става 982, а на ранените - 1456.

Сезонът на мусоните, който тази година започна по-рано, през юни, донесе особено силни валежи, а спасителните служби срещнаха трудности да евакуират хилядите блокирани хора в районите, пострадали от наводненията. Обявено бе извънредно положение.

Министърът на информацията Марям Аурангзеб съобщи, че армията и хуманитарни организации помагат да се достигне до бедстващите хора в много от окръзите на южната провинция Синд, Северозападната погранична провинция, източната Пенджаб и югозападната Белуджистан.

Новината беше съобщена ден след като премиерът Шахбаз Шариф се обърна към международната общност с призив да помогне за справяне с последствията от наводненията в бедната мюсюлманска страна.

ООН планира да призове международната общност да се мобилизира за набиране на 160 милиона долара, с които да се помогне да бъдат ликвидирани последиците от бедствието, съобщи на брифинг говорител на пакистанското външно министерство. Световната организация официално ще направи това на 30 август.

Един от най-засегнатите от наводненията и дъжда райони е живописната долина Калам в Северозападната погранична провинция. Водите на придошлите реки отнесоха там цели сгради, включително емблематичен хотел.

Мусонните дъждове се очаква да продължат и следващата седмица, най-вече на юг и югозапад. Сезонът на мусоните в Пакистан започва обикновено през юли и продължава до септември.

Силните дъждове и наводненията повредиха и мостове и пътища в цял Пакистан, което наруши доставките на зеленчуци и плодове за пазарите и предизвика рязкото им поскъпване.

aljazeera

aljazeera

aljazeera

aljazeera

aljazeera

aljazeera