0

В неделя кметът на Париж Ан Идалго трябваше да плува в Сена, за да докаже, че водата е достатъчно чиста за олимпийските атлети.

Парижани заплашиха да се изходят в река Сена в знак на протест преди летните олимпийски игри, които ще се проведат в периода между 26 юли 11 август. 

Гражданите са разгневени от разходите за почистване на реката. Недоволстващите се събраха под хаштага #JeChieDansLaSeineLe23Juin (прев. "И*сирам се в Сена на 23 юни".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sigma Bruce (@sigma_bruce)

На 30 юни бе планирано кметът на Париж Ан Идалго да поплува в Сена, за да докаже, че водата е достатъчно чиста за олимпийските атлети, но тя отложи го за след изборите във Франция през юли. Президентът Еманюел Макрон също обеща да плува в Сена преди Игрите, но не уточни кога.

Ан Идалго

 Ан Идалго
MIGUEL MEDINA/AFP via Getty

Създаден е и уебсайт с лозунга: "Те ни потопиха в гадости, сега е техен ред да се потопят в нашите гадости". Анонимният програмист, който стои зад сайта, сподели пред "Actu Paris" защо хората са така гневни. "Проблемът е, че всички ресурси, които са били инвестирани, не са били за решаване на всички социални проблеми, които имаме в момента", отбеляза той. "Имаме чувството, че сме изоставени. Виждаме къде е бил техният приоритет."

Повече от 1,4 млрд. евро (2 738 120 000 лева) са похарчени за опити да се направи водата достатъчно безопасна за плуване. 

Публикуваният в петък доклад показва, че водата все още е твърде мръсна, за да се плува в нея, малко повече от пет седмици преди първото състезание. Водните проби показват високи нива на два вида фекални бактерии, включително E.coli, и не отговарят на стандартите, определени за игрите, заяви префектът на Парижкия регион Марк Гийом.

* Източник: news.sky.com