0

П равителството на Руската федерация планира да създаде руски референтен сорт петрол, за да неутрализира опитите на Запада да ограничи приходите на Москва от продажбата на му на външните пазари, съобщава „Bloomberg“, чиито журналисти твърдят, че разполагат с документи.

Според агенцията „ключови руски министерства, производители на петрол и централната банка планират да започнат търговия с петрол на национална платформа през октомври“. Авторите твърдят, че „Русия ще работи за привличане на чуждестранни партньори да купуват петрол, за да постигнат търговски обеми, достатъчни за установяване на референтна цена между март и юли 2023 г.“.

„Bloomberg“ цитира две неназовани руски официални лица, които уж потвърждават плановете за определяне на референтна цена на петрола, за да се противопоставят на външно влияние и ограничителен натиск. Агенцията казва, че плановете са "на ранен етап".

Ембаргото, наложено от ЕС и САЩ върху покупките на руски петрол, доведе до рязко увеличение на цените, което позволи на Руската федерация да пренасочи големи количества от суровината към други пазари, като Индия и Китай, и дори да увеличи приходите си, макар и да продава по-малки количества петрол и то с отстъпка. В същото време ЕС и САЩ търпят загуби.

Вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак по-рано нарече стъпките за ограничаване на цените на петрола от Руската федерация още един опит за намеса в пазарните механизми, което, според него, може да доведе само до пазарен дисбаланс, енергиен дефицит и покачване на цените.