0

Х ора от цял свят се замеряха с домати, когато известната испанска улична битка с домати "Томатина" беше организирана отново след 2-годишно прекъсване заради коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес.

Работници с камиони разтовариха 130 тона презрели домати по главната улица на град Буньол, които участниците да хвърлят, оставяйки района потънал в червена каша.

Във фестивала се очакваше да участват до 20 000 души, платили за привилегията по 12 евро за билет. Улиците на града бяха измити с маркучи, а празнуващите изкъпани в рамките на няколко минути след края на едночасовата битка по обяд. 

Събитието, което по традиция се организира в последната сряда на август, е вдъхновено от битката за храна между местни деца през 1945 г. в градчето, разположено в район за производство на домати.

Медийното внимание през 80-те години на миналия век превърна събитието в проява от национален и международен мащаб, която привлича участници от всички краища на света.

Местните власти казаха, че тази година са очаквали по-малко чуждестранни посетители, главно заради продължаващите опасения от КОВИД-19 в азиатските страни, съобщи БТА.

Участниците в "Томатина" слагат очила за плуване, за да предпазят очите си, докато дрехите им, обикновено тениски и шорти, остават покрити с доматена каша.

Освен че беше първата битка от началото на пандемията през 2020 г. в страната, тазгодишното празненство отбеляза своята 75-годишнина и 20-годишнината, откакто Испания обявява фестивала за международна туристическа атракция.

АП/БТА

АП/БТА

.

 .
АП/БТА

.

 .
АП/БТА

.

 .
АП/БТА

.

 .
АП/БТА