0

В черашният ден, 16 януари 2023 г. ще остане повратен в историята на борбата на италианските власти с мафията. След 30-годишно укриване бе заловен Матео Месина Денаро, смятан за ключова фигура в сицилианската мафия „Коза ностра”. Темата днес е водеща за италианските издания и дори засенчи тази за кончината на италианската кинодива Джина Лолобриджида.

Кой е Матео Месина Денаро

Той е роден през 1962 г. в град Кастелветрано, близо до Трапани, на остров Сицилия. Син е на мафиот и следва отрано пътя  на баща си. Смята се, че на 15 години вече носи оръжие, а първото си убийство е извършил на 18 години. Кланът Кастелветрано, към който той принадлежи, е свързан с клана Корлеонези от град Корлеоне, оглавяван едно време от Салваторе „Тото” Рийна - Боса на босовете на „Коза ностра”, известен с прозвището Звяра. Самият Месина Денаро е носел прякора Кльощавия. Той никога не се е женил, но имал две деца от извънбрачни връзки, за които почти нищо не е известно. Имал е низ от любовници. Една от тях бе осъдена преди време заради това, че му е помагала да се укрие. А за друга се твърдеше, че той  я е удушил, докато е била бременна. Месина Денаро е почитател на скъпите дизайнерски дрехи, луксозните слънчеви очила и часовниците "Ролекс". Обичал е и скъпата и изискана храна и видеоигрите.  При ареста му вчера на ръката му е имало часовник на стойност 35 000 евро.

MOST WANTED: Закопчаха боса на сицилианската мафия (СНИМКИ+ВИДЕО)

През годините Месина Денаро си изгради репутацията на безжалостен убиец, който се хвалеше, че с труповете на жертвите му може да се напълни цяло едно гробище. Той има 20 доживотни присъди, произнесени в негово отсъствие, заради участието му в низ от убийства.  Месина Денаро е изиграл водеща роля в планирането на убийствата на двамата магистрати, подели война с мафията, Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Те бяха убити през 1992 г. при бомбени атентати, като тогава тези престъпления потресоха италианската общественост, а властите засилиха борбата с организираната престъпност. Смята се, че Месина Денаро е отговорен и за последвалите бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано, отнели живота на през 1993 г. на 10 души, като целта им е била да бъдат накарани властите да се откажат от войната им със „Коза ностра”.

Месина Денаро е признат и за виновен в организирането на отвличането на Джузепе Ди Матео, 12-годишния син на бивш мафиот, който започнал да сътрудничи на властите. Целта на похищението била да се накара бившият мафиот да не дава показания срещу мафията. Детето било държано в плен в продължение на две години при лоши условия, местено на различни места и накрая е било удушено, а тялото му разложено в киселина.

Как бе заловен Месина Денаро

Матео Месина Денаро започва да се укрива през 1993 г. след ареста на Тото Рийна. Смята се, че той се е укривал на различни места в страната, основно на остров Сицилия. Комуникирал е с близките и съратниците си основно с мафиотски бележки, наричани „пицини”. Полицията на няколко пъти  е извършвала операции в Сицилия в опит да го залови, като по време на тях е попадала на негова кореспонденция, в която той се описвал като „честен мъж, превърнал честността в своя житейска философия и надяващ се да умре като честен мъж”. Очевидно схващането за честност на Месина Денаро доста се е различавало от това на обикновените хора, отбелязва Ройтерс.

Месина Денаро освен това често пъти цитирал в писмата си Библията, но и мисли от книгите на френския романист Даниел Пенак.

Като част от стратегията да бъде заловен, полицията постепенно задържала хората от обкръжението му, поставяйки го в изолация. За залавянето му са изиграли роля и подслушванията на телефонни разговори и на разговори между мафиоти в затвора. В един от тях покойният вече Тото Рийна казва, че протежето му Месина Денаро  не се занимава с мафиотските дела, както подобава, а се е захванал с инвестиции във вятърни паркове. „Той е единственият, който може да направи нещо за мафията, защото е точно момче и не прави нищо”, жалвал се Рийна на друг затворник.

Според италиански прокурори Месина Денаро никога не е заемал поста на Бос на босовете в „Коза ностра”, подобно на Тото Рийна или пък на наследника на Рийна  -  Бернардо Провенцано, заловен през 2006 година. Месина Денаро е бил по-скоро ръководител на „Коза ностра” в Западна Сицилия, смятат прокурорите.

Месина Денаро бе заловен в частната клиника „Ла Мадалена” в Палермо, където се е лекувал по фалшивото име Андреа Бонафеде. Според източници той страдал от рак на дебелото черво. Вероятно той е бил болен от година. Под фалшивото име той е имал издаден официален документ за самоличност и данъчен номер. Арестът на Месина Денаро стана ден, след като на 15 януари преди 30 години, бе задържан Тото Рийна.

Смята се, че Месина Денаро е напускал през годините Италия и че преди няколко години е бил и в Марсилия за операция.

През времето, през което той бе издирван,  негови роднини бяха осъдени заради връзки с мафията. Сред тях бяха една от неговите сестри и неговият брат.

Най-дълго укривалият се мафиот ли беше Месина Денаро?

Отговорът на този въпрос е „Не”. Той си играеше на „котка и мишка” с властите в продължение на 30 десетилетия. Но рекордьор в тази насока бе босът на „Коза ностра” след ареста на Тото Рийна – Бернардо Провенцано. Той бе арестуван през 2006 г. след 38-годишно укриване. Самият Рийна пък бягаше от властите в продължение на 23 години. Рийна бе арестуван в апартамент в Палермо, а Провенцано във ферма близо до град Корлеоне. И двамата големи босове вече не са между живите. Те бяха държани в строго охраняван затвор, където сега ще отиде вероятно и Месина Денаро. Провенцано почина през 2016 г., а Рийна през 2017 година.

Какви бяха реакциите на политиците на ареста на Месина Денаро

В предизборната си програма и в програмната си реч пред парламента премиерът Джорджа Мелони бе поставила като един от приоритетите на управлението си борбата с мафията. Вчера тя заяви относно ареста на Месина Денаро, че „това е една голяма победа на държавата, която показва, че тя не се предава пред мафията”. Но после предупреди: „Ние не сме спечелили войната, ние не сме победили мафията, но тази битка (ареста на на Месина Денаро – бел. ред.) беше една битка,  чието спечелване беше от съществено значение. Това беше тежък удар за организираната престъпност”.

В дълъг пост в профила си във Фейсбук Мелони също така благодари на полицията, по-специално на карабинерите, на националната прокуратура за борба с мафията и на прокуратурата на Палермо за залавянето на Месина Денаро. Освен това Мелони припомни, че борбата с  организираната престъпност ще остане приоритет за нейното правителството и че една от първите мерки на кабинета беше за затягане на режима на доживотните присъди за осъдени за подобни престъпления, пише БТА.

Мелони освен това отпътува вчера за Палермо, за да изтъкне и важността на ареста на Месина Денаро. В главния град на Сицилия премиерът се срещна с окръжния прокурор на Палермо Маурицио Де Лучия и с представители на полицейските сили, участвали в залавянето на Месина Денаро. Мелони посети и мястото, на което бе извършен атентатът срещу Джовани Фалконе, в който загинаха освен него и неговата съпруга и тримата полицаи, които ги охраняваха. Бомбеният атентат срещу Фалконе и антуража му, останал в историята под името „атентата от Капачи”, бе извършен през май 1992 г. в района на град Капачи, на участък от магистрала 29. Днес край пътя се издига паметник, пред който вчера Мелони се преклони.

Италианският президент Серджо Матарела също приветства ареста на Месина Денаро и благодари на полицията  и на карабинерите по време на телефонни разговори с вътрешния министър Матео Пиантедози и с ръководителя на карабинерите в Палермо Паскуале Анджелосанто. Самият Матарела много добре знае какво е да попаднеш под ударите на мафията. Неговият брат Пиерсанти Матарела бе убит от „Коза ностра”, докато беше областен управител на Сицилия. Той бе застрелян в колата си през 1980 г. и се твърди, че това престъпление е подтикнало Серджо Матарела да влезе в политиката.

Италианският журналист и писател Роберто Савиано, който се укрива от мафията заради разкритията, които прави в книгите си, заяви: „През всички тези години Месина Денаро не е напускал дома си. Подобно на всички босове, той беше на място, на което всеки знаеше, че може да го намери”, което бе възприето и като упрек към властите, че не са успели да арестуван Месина Денаро по-рано.

Марио Мори, бившият ръководител на карабинерите,  заяви, че ерата на структурираната и организираната мафия в Сицилия е приключила. „Някои райони ще останат заразени с културата на мафията, но „Коза ностра” вече няма да съществува”, подчерта той.

Според криминоложката Анна Серджи "Месина Денаро е наследник на отминалата епоха на историческата голяма власт на „Коза ностра”. Той е  последният най-неуловим и най-заклет сицилиански мафиот, който властите не успяваха да заловят", допълва тя.

Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет, намира за невероятно, че Месина Денаро е бил в Палермо, където е можело да се натъкне във всеки момент на силите на реда.

Окръжният прокурор на Палермо Маурицио Де Лучия пък описа Месина Денаро като „оперативен шеф на „Коза ностра”, разполагащ със серия от контакти и икономически ресурси.  Той увери, че арестът му ще помогне да се намерят отговори на някои престъпления, останали досега неразкрити. И обеща, че силите на реда и съдебните власти няма да спрат дотук, а ще направят всичко, за да извадят наяве истината за престъпленията на „Коза ностра”.

Според Джовани Гуарино, обикновен жител на Палермо,  вчерашният ден е краят на „Коза ностра”. Една страница най-после е била обърната, а с мафията е приключено. „Свърши се със старата мафия, която извършваше  убийства едно след друго, поставили на колене тази страна”, казва той.

Но Маурицио Де Лучия не е такъв оптимист. Окръжният прокурор на Палермо смята, че е очевидно, че мафията не е победена. „Най-сериозната грешка е да се мисли, че мачът е приключил, защото не е приключил”, казва той.

Някои съвпадения

Италиански медии се спират и върху някои съвпадения във връзка с ареста на Месина Денаро. Името „Денаро” (Denaro) означава на италиански „пари”. А фалшивото име на Месина Денаро – „Бонафеде” (Bonafede) означава „добронамереност”.

Месина Денаро бе арестуван ден след рождения ден на премиера Джорджа Мелони, която на 15 януари навърши 46 години. И това породи някои коментари, че арестът е своеобразен подарък за усилията на правителството в борбата с организираната престъпност.

Какво е бъдещето за „Коза ностра” след ареста на Месина Денаро

Според  някои експерти Месина Денаро в последните години не е бил толкова влиятелен в „Коза ностра”. Освен това самата сицилианска мафия е вече не е най-опасната в Италия, а и по света, където вече се налага калабрийската мафия „Ндрангета”, посочват ДПА и Асошиейтед прес. Сега „Ндрангета”  е една от най-влиятелните в света на трафикантите на кокаин.  Причината за това е, че „Ндрангета” е по-базирана на семейните връзки, което намалява риска нейни членове в даден момент да се предадат на властите и да започнат да сътрудничат с тях, както се случи с членове на „Коза ностра”. Но „Коза ностра” продължава да се занимава с трафик на дрога, а и успява да проникне до процедурите за търгове за обществени поръчки или пък да изнудва малките бизнеси, отбелязва Асошиейтед прес. Но  безспорно арестът на Месина Денаро бе голям удар за нея, допълват експертите, цитирани от ДПА.

Арестът на Месина Денаро дойде и в момент, в който една от водещите теми в Италия е тази за прехващането на телефонни разговори за нуждите на разследванията. Министърът на правосъдието Карло Нордио има намерение да въведе контрол върху прекомерното използване на това средство, както и върху изтичането на прехванати разговори в медиите. Самата Мелони смята, че подобно прехващане е невероятно средство, с което разполагат съдебните власти, но трябва да бъдат ограничени злоупотребите с него. Тя изтъква, че прехванати разговори в хода на разследванията, които нямат пряко отношение към разследваните престъпни деяния,  изтичат в медиите и това трябва да се предотврати. Според Нордио прехванати разговори в хода на разследвания се използват после за лични удари по репутацията на някои хора в Италия. Но много представители на съдебната система са против тези заявени намерения на министъра и сега във връзка с ареста на Месина Денаро припомнят, че прехващането на разговори е било важен елемент в усилията, довели до задържането му, посочва АНСА.