0

Б ългарите в РСМ отново надигат глас за своето право на достойно съществуване, право на труд и европейско бъдеще.

В нарочно обръщение БКЦ "Иван Михайлов" в Битоля излиза с призив нашите сънародници там да бойкотират предстоящите в страната им президентски и парламентарни избори.

Те отново поставят въпроса за насилието, упражнявано върху тях, само поради българската им идентичност, невъзможността да си намират работа и безнаказаното насилие над тях - побоища, пожари и унижения.

ПАК ПРОВОКАЦИЯ: Ново нападение срещу българския културен център в Битоля

Пуснаха на свобода подпалвача на културния ни център в Битоля

Българите в РСМ не виждат в нито един от кандидатите за власт там европейски мислещ политик, такъв, който ще зачита суверенното им право да се наричат "българи"  и равнопоставеността им с всички останали в страната. Слоганът на инициативата им е "Не гласувайте за никого!".

След като първи ги признахме за държава: Скопие ни вбеси с 5 скандала

Публикуваме изявлението им в оригиналния правопис:

"Стоим пред сериозни предизвикателства, които засягат не само нашата страна, но и идентичността и правата на българския народ в Република Северна Македония. Неспазването на подписаниия договор за приятелство и добросъседство с Република България, непризнаването на общата ни история, нарушаването на човешките права и невписването на българите в конституцията на Република Северна Македония като конститутивен народ, са само някои от проблемите, пред които сме изправени.
Физическите посегателства, побоища, стрелби, съдебни процеси и уволнения от работа на голем брой изявили се македонски българи, са най-ясното доказателство, че без конституционни гаранции за правата на частта от българския народ в РС Македония, нашата родина нема да може да отпочне своя път към Европа.

Мястото на Македония е само едно - в Европейския съюз в семейството на европейските демокрации, но без реални демократични промени и без радикална ревизия на идеологията на титовистичкия режим, това ще остане още дълго една илюзия.
Затова, ние от Културния център Иван Михайлов Битоля призоваме гражданите на Република Северна Македония со български произход, да изразим нашето недоволство и да настояваме за промени. Предстоящите в РС Македония президентски и парламентарни избори представляват възможност за нас да отправим ясен сигнал към властта и обществото.

В този контекст, ние Ви призоваваме да се присъедините към бойкота на предстоящите избори, като изразите Вашето категорично несъгласие с политиката на безнаказаност и непрозрачност, срещу несправедливостта и дискриминацията, насочена към македонските българи.

За всички нас е ясно, че никой от официалните кандидати не предлага реално отваряне на пътя ни към Европа".
Само като обединим усилията си и изразим ясно нашата непоколебима позиция, можем да постигнем промени и да осигурим бъдеще, в което всички граждани на Република Северна Македония да живеят с достойнство, равнопоставени и уважавани.

Нека се обединим в защита на нашите права и нашата идентичност!
С уважение,
Културен център Иван Михайлов Битоля"

Изборите

В Република Северна Македония държавната избирателна комисия потвърди регистрацията на 7 кандидати за президент на страната.

Сред тях са настоящият държавен глава Стево Пендаровски, подкрепян от Социалдемократическия съюз, Гордана Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ, както и Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция.

Президентските избори в Република Северна Македония са насрочени за 24 април. Кампанията започна официално на 4-ти април и ще завърши на 22-ри април 2024 година.