0

В момента само националният превозвач на Израел изпълнява полети от и до страната. В петък с един такъв полет от София, в Израел се завърна Николай Гълъбов – той е служил в израелската армия, уволнил се е от там със звание взводен командир и днес се връща, за да помага на близките си.

СТАВА СТРАШНО: Израел удрая от въздуха още по-мощно Ивицата Газа!

Споделя, че е подал молба за мобилизация веднага щом е разбрал за атентата в Израел. Тя е отказана, тъй като е над 45 години, но остава в резерв. "Виждал съм тунелите на "Хамас" под Газа. Там в момента има паралелен град. Прехвърлиха производството на самоделни оръжия през тях. Аз много исках да служа в израелската армия, изкарах три години. Моите части бяха съсредоточени в Ивицата Газа. Служих по времето на втората интифада, когато "Хамас" навлизаше в политическия свят. Задържахме Аяш, инженерът, който създаде едни от най-сериозните взривове, избираха се централните улици. Когато се разминаваха два автобуса, последваше взрив. Ударите му бяха изцяло срещу цивилното население в сърцето на Израел -  Тел Авив и Йерусалим. Той е правел взривовете и организацията. На израелската армия ще им е много трудно при една наземна операция, защото противникът е невидим", разказа Гълъбов. И допълни, че над 320 000 души са вече мобилизирани в Израел. 

По думите му помощта от чужбина вместо за палестинския народ, е отишла за радикализация и въоръжаване на "Хамас". "Живял съм в Израел в кибуц, точно на оградата на Ивицата Газа. Той е един от най-пострадалите от терористичната атака на "Хамас". Има загинали, отвлечени и ранени. Познавам шест души, които пострадаха. Загинал е човекът, който ме прие там. Работили сме заедно на смени над 12 часа. Той е бил от първите членове от формированието по сигурността на кибуца. Искал е да отблъсне терористите, но е намерил смъртта си. Морален дълг е да отида да изкажа съболезнования, там израснах. Аз съм част от всичко това", откровен е командирът. Той разкри, че дъщеря му също е била в армията, на позиция картечар.

Целия разговор - във видеото!

*Източник: NOVA