0

С лед новината за кончината на Кралица Елизабет Втора короната преминава незабавно и без церемония в ръцете на наследника Чарлз, бившият принц на Уелс. Но за да бъде коронясан за крал, той трябва да премине през редица стъпки, пише Би Би Си.

Новият крал с първи думи след смъртта на кралица Елизабет II. Бъкингамският дворец публикува първите думи на Чарлз в официално съобщение до британската нация и света. "Смъртта на моята любима майка, Нейно величество Кралицата, е момент, който ще донесе много мъка и тъга на мен и цялото ми семейство", пише Чарлз.

След съобщаването на новината, знамената в Централен Лондон са свалени. Британският парламент и законодателните органи в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще прекъснат работата си. Премиерът ще трябва да проведе аудиенция с бъдещия крал. А Чарлз ще трябва да даде изявление пред нацията. По това време ще се проведе и служба в катедралата „Сейнт Пол”.

В деня след смъртта на Елизабет Втора Съветът за присъединяване, който включва висши държавни фигури, ще се събере в двореца Сейнт Джеймс, за да провъзгласи Чарлз за нов крал. В 15:30 часа премиерът и кабинетът ще проведат аудиенция с него. Два дни по-късно той ще се отправи на обиколка в Обединеното кралство.

Тялото на Кралицата ще бъде транспортирано до Лондон с кралски влак, ако е възможно. Ако не, ще се задейства операция „Прекъсване”, което означава, че ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет.

Пет дни след новината за кончината на Елизабет Втора, ще се проведе шествието от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец по церемониален маршрут през Лондон. След пристигането на ковчега ще се проведе служба в Уестминстър Хол. Ковчекът на кралицата ще бъде положен в Уестминстърския дворец в продължение на три дни, за да могат поданици й да се сбогуват с нея. Залата ще бъде отворена 23 часа в денонощието.

Държавното погребение ще се проведе в Уестминстърското абатство десет дни след смъртта й. Около обяд цялата страна ще замлъкне за две минути, отдавайки почит на кралицата. Шествия ще се проведат в цял Лондон. В параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор ще има служба, а кралицата ще бъде погребана в Мемориалния параклис на крал Джордж VI, до любимия си - принц Филип.