0

С кръбна вест на Острова Кралица Елизабет Втора почина. Цялото кралско семейство се събра в Балморал. По-рано британският принц Чарлз и синът му Уилям отидоха в замъка Балморал, резиденцията на кралица Елизабет II в Шотландия, след като по-рано бе съобщено, че лекарите са притеснени за здравословното състояние на британския монарх, съобщиха световните агенции. Малко след това бе съобщено, че принц Чарлз и принц Уилям отиват към Балморал. После бе съобщено, че в Балморал е пристигнал и принц Андрю, вторият син на кралицата. След него там дойдоха и другите две деца на кралицата - принцеса Анна и принц Едуард. Към Балморал са се отправили и принц Хари и съпругата му Меган. 

Монархията вече няма да е същата след тъжната новина. 

История

Елизабет II е лицето на монархията през последните 70 години. Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. Ранната смърт на крал Джордж VI на 6 февруари 1952 г. качва на трона първородната му дъщеря – Елизабет, едва, когато е на 25. Новината, че баща й е починал в съня си, я заварва в Кения и така тя се прибира като кралица във Великобритания.

Сядането й на трона е било напълно случайно – тя дори не е била престолонаследник. Това обаче се променя, когато нейният чичо Едуард VIII се отказва от царуването и крал става баща й.

Кралицата е работила с премиери, останали завинаги в световната история. Сред тях Уинстън Чърчил, Маргарет Тачър и Тони Блеър.

Семейните скандали съпътстват цялото управление на Елизабет II. Първият грандиозен раздор, разтърсил Бъкингамския дворец, както и целия свят, е раздялата на принц Чарлз и Даяна. В началото на 90-те години бракът между Даяна и Чарлз започва да се разпада, нещо, което първоначално е отричано, а след това превърнато в сензация от световните медии.

Загуба

Най-големият удар за кралицата обаче е загубата на нейния любим Филип на 9 април 2021 г. Той бе най-голямата опора и сила за монарха през 73-годишния им брак. Той не успя да дочака своята 100-годишнина и си отиде от този свят след 28-дневен престой в болница и сърдечна операция. "Той е моята най-голяма сила през всичките тези години. Аз, цялото ни семейство, тази страна, както и много други държави сме му големи длъжници и никога няма да успеем да му се издължим“, споделяше за него самата Елизабет по време на златната им сватба през 1997 г.

Юбилей

През юни Великобритания отпразнува платинения юбилей от управлението на кралицата. В него ще участваха около 1500 военни и 400 музиканти. С този парад по традиция се отбелязваше официалният рожден ден на кралицата. Над Бъкингамския дворец прелетяха 70 самолета от британската армия и се чуха  124 залпа.

Наследници

67-годишният принц Чарлз е първият в линията за наследяване. Освен че се занимава с кралските си ангажименти, престолонаследникът е известен с това, че притежава ферми за биопродукти. 

Херцогът на Кеймбридж, 35-годишният Уилям, ще наследи трона след баща си Чарлз. От години в медиите се носят слухове, че Чарлз може така и да не стигне до престола, а вместо това на него да застане направо Уилям. Подобни неща обаче засега остават само слухове, а дали нещо подобно ще се случи си остава тайна в Бъкингамския дворец. Самият Уилям напоследък често е критикуван, че не поема достатъчно кралски ангажименти. Той работи и като пилот на спасителен хеликоптер и се опитва да отделя повече време на семейството си.

Осем годишният Джордж, син на принц Уилям и Катрин Мидълтън, е следващият директен наследник на трона. До неговото възкачване ще изминат още доста години, а засега малчуганът се радва на детството си.

ОПЕРАЦИЯ ЛОНДОН БРИДЖ: Какво се случва при смърт на кралицата