0

Е вропейската комисия съобщи, че в отговор на искането на Гърция за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита, в страната са изпратени допълнителни подкрепления за овладяване на пожарите, възникнали в последните дни. Десетки горски пожари продължават да се разпространяват в Гърция, се отбелязва в съобщение на комисията.

ИЗВЪНРЕДНО! ГЪРЦИЯ ГОРИ, евакуират цели курорти!

ЕС изпраща четири противопожарни самолета "Канадеър" от Франция и Италия, заедно с три екипа от общо 65 огнеборци от Полша, Румъния и Словакия с 65 автомобила. Отбелязва се, че на място са разположени екипи от България, Румъния и Малта.

Гърция задейства механизма във вторник и веднага бяха изпратени два самолета от Италия и два от Франция от флота на ЕС. Машините започват работа днес, уточнява комисията. Полша, Румъния и Словакия са предложили екипи за гасене на горски пожари, както и противопожарни автомобили. ЕС включва спътниково наблюдение за оценка на щетите в няколко области в района на Атика. Комисията заявява готовност да осигури допълнителна помощ при необходимост, пише БТА.