0

Р уски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, предаде Франс прес, като се позова на официално съобщение от Варшава, информира БТА.

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския самолет временно "са загубили контрол", съобщи полската гранична охрана.

В събота Румъния, която първа съобщи за случая, осъди "напълно неприемливото агресивно поведение" на Русия, отбелязва АФП.

Според полската гранична охрана руският самолет е влязъл "без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции, определена от (румънските власти)", и е направил "агресивни и опасни маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) самолет без да спази необходимата дистанция за безопасност". В резултат полският самолет "претърпя сериозна турбуленция" и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, включително двама пилоти, "загуби контрол над самолета, (който) загуби височина", пише в съобщението.

Полската гранична охрана обърна внимание, че руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета", пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на "около 5 метра". След инцидента полският летателен апарат е кацнал безопасно в Румъния.

Става въпрос за двумоторен самолет Лет Л-410, пише още в съобщението, цитирано от ДПА.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет, "наблюдаващ миграционния риск", е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в международното въздушно пространство, отбелязва АФП. Той е бил изпратен на мисия в Румъния от 19 април до 17 май като част от операция, организирана от страната и координирана от Фронтекс, с участието още на Испания и Швеция.

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха значително през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива произшествия често стават над Балтийско море, но също над Черно море и на други места, отбелязва АФП.

Наскоро руски изтребители имаха контакт с американски дрон, който изостри напрежението между двете страни.

СЛЕД СБЛЪСЪКА НАД ЧЕРНО МОРЕ: Напрежението между САЩ и Русия ескалира!