0

Е вропейската комисия е готова да приеме своя седми пакет от санкции срещу Русия, който ще добави забрана за вноса на руско злато, но в същото време ще промени съществуващите ограничителни мерки, за да се избегне възпрепятстването на износа на храни, казаха двама служители пред Ройтерс.

Проектопакетът включва забрана и на вноса на руско злато през трети страни. Брюксел също ще затегне съществуващите мерки с нови ограничения върху вноса на стоки, които могат да се използват за военни цели, включително химикали и машини.

Нови лица и организации, смятани за близки до Кремъл, също ще бъдат добавени към черния списък на ЕС, който изисква замразяване на техните активи и забрана за пътуване, според двама източника и още един служител на ЕС.

Едновременно с новите санкции, комисията ще измени вече съществуващите санкции, за да се увери, че те няма да засегнат руския износ на храни и зърно. Африканските държави заявиха, че санкциите на ЕС са допринесли за продължаващата хранителна криза, причинена главно от войната в Украйна.

ЕС отдавна отрича санкциите му да са засегнали търговията с храни. Предложените промени имат за цел да гарантират, че правилата няма да бъдат тълкувани погрешно от търговците, включително забрана за достъп на руски кораби до пристанищата на страните от съюза, каза служител пред Ройтерс.

Съгласно промените, руски кораби вече имат право да влизат в пристанища на ЕС, ако превозват храна или лекарства. Освен това се очаква Комисията да затегне съществуващата забрана за влизане на руски кораби в пристанища на ЕС, за да им попречи да заобикалят санкциите, като разтоварват товарите си на външни докове, каза източникът. За тази цел определението за пристанища трябва да бъде разширено.