0

О т името на САЩ, моля приемете моите най-добри пожелания към българския народ по повод 146-ата годишнина от Освобождението на България. Това се казва в изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по повод националния празник на България - 3 март.

"САЩ дълбоко ценят дипломатическите отношения с България, които датират от над 120 години. Нашето партньорство, базирано на споделени демократични идеали, съдейства за мира и просперитета на двете страни и допринася за единството и сигурността на Европа и трансатлантическата общност", се казва още в изявлението, публикувано на сайта на Държавния департамент на САЩ.

Хиляди родолюбци изкачват Шипка (СНИМКИ+ВИДЕО)

"Признаваме ангажимента на България за задълбочаване на интеграцията в евроинституциите, осигуряване на енергийната сигурност и икономическата жизнеспособност и засилване на партньорството ѝ със съюзниците в НАТО. Обединени сме в усилията си в подкрепа на Украйна и народа ѝ, докато те са борят да защитят страната си и свободата си от военната агресия на Кремъл. Очаквам бъдещо партньорство за по-сигурно, проспериращо и справедливо бъдеще за нашите две обичащи свободата нации", пише още Блинкен.