0

Е вропейският парламент (ЕП) затяга контрола при търговията, вноса и износа на огнестрелни оръжия. Това обясни пред „Телеграф“ евродепутатът Емил Радев.

Той е избран за докладчик по досието и вече Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи вече започва изготвянето на новите правила.

„Целта е да се затегнат мерките, особено при военните оръжия заради войната. Например да не се търгуват свободно заготовките, които са основни компоненти. След половин година предложенията ни трябва да отиват на триалози“, каза Радев. Той уточни и че ще има единна електронна система, чрез която ще става ясно, ако някой има отказ за разрешително в една държава членка. 

Незаконно

„По този начин няма да може да пробва да му бъде издадено в друга страна от ЕС, това ще се вижда в системата“, обясни евродепутатът.

По думите му близо 35 милиона са незаконните огнестрелни оръжия в Евросъюза, които притежават цивилни лица, а около 630 000 са вписани в Шенгенската информационна система като откраднати или изгубени. 

„Трябва да се намали рискът изнасяните смъртоносни оръжия да бъдат отклонявани към черния пазар.

Ловци

В същото време се очаква да се облекчат процедурите за ловците. Няма да се изисква представянето на предварително разрешение за внос или износ от тези, които имат европейски паспорт за огнестрелно оръжие.

Новите правила предвиждат още производителите, оръжейниците и собствениците на огнестрелни оръжия да се освобождават от такса за получаване на разрешение за внос или износ, а подаването на заявление ще е чрез европейска електронна система за лицензиране. 

„Тя трябва да замени различните национални системи, които работят  на хартиен носител“, каза още Емил Радев.