0

З адава се нов ужас! Учени са регистрирали на 27 май изригване от най-висок клас Х на Слънцето.

"В 10:08 часа в рентгеновия диапазон бе регистрирано изригване X2.9 с продължителност 36 минути“, съобщиха учени, като допълниха, че явлението е прекъснало късовълновите радиокомуникации.

ПОРЕДЕН ЕПИЗОД: Чака ни зверска магнитна буря, ето кога!

След поредица от силни изригвания на звездата, в началото на май на Земята започна силна магнитна буря. В нощта на 11 май тя достигна екстремни нива на мощност, които бяха регистрирани за първи път от август 2005 година насам.

ТОВА ЛИ Е КРАЯТ: Измести се магнитното поле на Земята! (ВИДЕО)

Слънчевите изригвания, в зависимост от мощността на рентгеновото лъчение, се разделят на пет класа: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята от 10 нВт на 1 кв. м. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава десетократно.

Слънчевото петно съществува вече трета седмица и притежава "бета-гама-делта" магнитно поле, което съдържа енергия за слънчеви изригвания от клас X.

Именно от AR3664  беше главният виновник и за северните сияния забелязани по целя свят.

Изригванията обикновено са придружени от емисии на слънчева плазма, чиито облаци, достигайки Земята, може да предизвикат магнитни бури, предава агенция ТАСС, цитирана от "Фокус".

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря? 

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър.

Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята.

Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.