0

С трашният връх Еверест взе поредната си жертва.

На слизане, след покоряването му, остават в неизвестност от вторник 40-годишният британски алпинист Даниел Пол Патерсън и неговият шерп.

Той се запътил да изкачи връх Еверест, но изчезна заедно с 23-годишния Пас Тенджи Шерпа.

Според наличната информация, предоставена  от властите в Непал, те са достигнали върха във вторник, пише британската преса.

Има опасения, че след достигане на пика, силният вятър е причинил срутване на лед от върха, който, най-вероятно, е паднал върху тях.

Член на екипа му, работещ в базовия лагер на Еверест, казва пред британския Telegraph: „Корниз се счупи и повлече няколко алпинисти, включително Даниел и неговия водач.“

Твърди се, че срутването се е случило при Хилари Степ - стръмна, почти вертикална скала, която се намира точно под върха.

По данни на очевидци инцидентът е станал между Summit Ridge и South Summit като цялата група алпинисти района са били пометени в стената Kangshung.

Изпратен е експедиционен екип, за да намери изчезналите мъже поради опасения, че никой не може да оцелее повече от един ден във високопланинския район, наричан още "Зоната на смъртта".

Още снимки на загиналия алпинист може да видите ТУК.