0

Р усия отрече изстреляни от нея ракети да са паднали в Полша днес, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната.

В изявление то нарече информацията "умишлена провокация" с цел разпространяване на фалшиви новини за Русия.

УНИАН

Руското министерство на отбраната отрече въоръжените сили на страната да са изстрелвали ракети в района на полско-украинската граница.

По информация на полския вестник "Газета виборча" руска ракета, която е била прехваната от украинската противовъздушна отбрана, се е отклонила от траекторията си и е поразила трактор в пункт за изкупуване на зърно в село Пшеводув, на десетина километра от границата с Украйна. Загинали са двама мъже.

Правителството на Полша, която е член на НАТО, засега не е потвърдило новината, но неговият говорител каза, че е свикано извънредно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана, отбелязва ДПА.

Руски ракети са паднали днес в Полша близо до границата с Украйна и са причинили смъртта на двама души, заяви първи високопоставен представител на американското разузнаване, цитиран от Асошиейтед прес.

Източникът е пожелал да запази анонимност поради деликатността на въпроса.

Министерството на отбраната на САЩ знае за съобщенията и ги проверява, но за момента не може да ги потвърди, заяви неговият говорител бригаден генерал Патрик Райдър, цитиран от Ройтерс.

Информациите, постъпващи от Полша, са "невероятно обезпокоителни", каза заместник-говорителят на Държавният департамент Ведант Пател. Той добави, че Съединените щати работят, за да установят какво точно е станало, и поддържат контакт с полското правителство и други партньори.

Чешкият министър-председател Петър Фиала и президентът на Литва Гитанас Науседа излязоха с първи коментари след съобщенията за паднали руски ракети на територията на Полша, предаде Ройтерс.

"Ако Полша потвърди, че ракети са паднали на нейна територия, това ще означава нова ескалация от Русия", написа Фиала в "Туитър".

Науседа коментира ситуацията, като увери, че Литва стои солидарно до Полша.

"Обезпокоителни новини от Полша тази вечер. В близък контакт сме с полските ни приятели. Всеки сантиметър територия на НАТО трябва да бъде отбранявана", коментира Науседа също в Туитър".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че е потресен от новините за убити "от ракети или други боеприпаси" в Полша.

Съболезнования на семействата. Подкрепяме Полша. Поддържам връзка с полските власти, с членове на Европейския съвет и други съюзници, допълва той.