0

С ъздателят на батискафа Титан, който потъна по време на гмуркане до останките на кораба Титаник, е знаел, че експедицията ще завърши фатално.

БЕЗ КАПКА СВЯН: Шефът на OceanGate продължава с опасните проекти, въпреки жертвите на "Титан"! (СНИМКИ)

В Съединените щати, на изслушване по делото за потъналия батискаф, съдията разпита експерта по подводни превозни средства Карл Стенли, който отбеляза, че създателят на подводното превозно средство Стоктън Ръш е признал, че гмуркането на дъното на океана ще свърши с бедствие, но за него е била по-важна славата, която ще му остане, дори и да загине, съобщава Fox News.

Медията отбелязва, че Стенли е бил добре запознат с милиардера Ръш, който основа компанията OceanGate и построи батискафа Титан. Експертът отбеляза, че Ръш е признал, че рано или късно гмурканията ще завършат катастрофално, но това не го притеснявало. Според него смъртта на дъното на океана ще му позволи да не носи отговорност за грешките си.

Стенли вярва, че Ръш е рискувал живота си и този на останалите пътници,  за да „остави отпечатък в историята“, защото сред неговите предци са били двама бащи-основатели на Съединените щати: адвокат Ричард Стоктън и доктор Бенджамин Ръш, техните подписи са върху Декларацията за независимост.

На 17 септември в САЩ започна публичната част от разследването на смъртта на батискафа Титан, който потъна през юни 2023 г. по време на гмуркане до останките на Титаник. В рамките на изслушванията беше установено, че от 2017 г. насам са регистрирани повече от сто неизправности на подводния апарат.

На 20 юни миналата година светът проследи издирвателната операция във водите на Атлантическия океан, където потъна батискафът Титан, на борда на който бяха петима души, решили да огледат останките на Титаник.