0

Г ърция призовава съюзниците си да осъдят „агресивното поведение“ на Турция, спрямо нея. Повод за това стана реториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който намекна за възможността за открит конфликт между двете страни.

В писма от понеделник и вторник до НАТО, ЕС и ООН, за които Асошиейтед прес съобщи, гръцкият външен министър Никос Дендиас призова и трите институции да укорят Анкара за коментарите на Ердоган. Дендиас каза, че “ако позволим на Турция да продължи да заплашва Гърция, това би довело до риск от още един конфликт в Европа”, визирайки войната в Украйна

„Като не го направим навреме или като подценим сериозността на въпроса, рискуваме отново да станем свидетели на ситуация, подобна на тази, която в момента се развива в друга част на нашия континент“, каза Дендиас. "Това е нещо, което никой от нас не би искал да види".

В писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг първият гръцки дипломат каза, че „отношението на Турция е дестабилизиращ фактор за единството и сплотеността на НАТО, отслабвайки южния фланг на алианса в момент на криза“. Въпреки че и двете страни са членки на НАТО, Турция и Гърция имат исторически спорни отношения и имат дългогодишен спор за островите в Егейско море - наред с разногласията по други въпроси като морските граници.