0

П равозащитници алармират за нов случай на насилие над иранско момиче, което е отказало да носи хиджаб, съобщава NOVA. Случаят е от метрото в Техеран. Според активистите 16-годишната Армита Гераванд е изпаднала в кома след сблъсък с нравствената полиция.

Властите твърдят, че тя е припаднала заради ниска кръвна захар. Те разпространиха видео от перона, на което се вижда как момичето е изнесено от влака в безпомощно състояние. Не става ясно обаче какво се е случили вътре във влака.

"Според кадрите от камерите, които прегледахме, тя губи равновесие, вероятно заради промяната в налягането, и пада на прага на вагона”, коментира директорът на метрото в Техеран Масуд Дорости.

В публични изяви родителите на Армита също отхвърлиха версията за упражнено насилие. Според активистите семейството е подложено на натиск от властите. „Нищо особено не се е случило, искат да направят от мухата слон. Благодаря на хората, които се молят за здравето на детето ми”, каза майката на младото момиче.

Преди година смъртта на Махса Амини след сблъсък с нравствената полиция отприщи сериозни протести в страната и по целия свят.