0

В улкан в югозападната част на Исландия е изригнал и е изхвърлил лава и дим на голяма територия след седмици на интензивни земетресения, съобщи метеорологичната служба на страната.

Опасявайки се от значително изригване на полуостров Рейкянес, през ноември властите евакуираха близо 4000 жители на рибарското градче Гриндавик, след като районът беше засегнат от "сеизмичен рой" от над 1000 земетресения за 24 часа.

"Предупреждение: Изригването е започнало северно от Гриндавик при Хагафел", съобщи Метрологичната служба на уебсайта си на 18 декември, като отбеляза, че изригването е започнало само на няколко километра от града и пукнатините в земята се простират към селото, разположено на около 40 км югозападно от столицата на Исландия Рейкявик.

"Сеизмичната активност заедно с измерванията от GPS устройствата показват, че магмата се движи на югозапад и изригването може да продължи в посока Гриндавик", заявиха от Метеорологичната служба.

Пукнатината в земната повърхност е дълга около 3,5 км и се е разраснала бързо, допълни изданието. На секунда са излизали от 100 до 200 кубични метра лава, което е няколко пъти повече, отколкото при предишни изригвания в района, заяви исландският сеизмолог Кристин Йонсдотир пред обществената телевизия RUV.

Местната полиция съобщи, че е повишила нивото на тревога в резултат на изригването, а гражданската защита на страната предупреди обществеността да не се приближава до района, докато аварийните служители оценят ситуацията.

Международното летище в Рейкявик, което се намира наблизо, остана отворено, макар и с многобройни закъснения както при пристигащите, така и при заминаващите.

През последните години на полуостров Рейкянес бяха регистрирани няколко изригвания в ненаселени райони, но последното изригване може да представлява риск за град Гриндавик, заявиха властите.