0

П резидентът на Китай Си Дзинпин пристигна на държавно посещение в Русия, съобщиха китайски медии, цитирани от BBC. По данни на държавната агенция ТАСС, Дзипин е кацнал на летище Внуково.

Визитата, която ще продължи до 22 март, е по покана на руския президент Владимир Путин.

"Убеден съм, че посещението ще бъде ползотворно и ще даде нов тласък на здравословното и стабилно развитие на китайско-руските отношения", заяви президентът на Китай пред журналисти на московското летище. Той определи Русия и Китай като "добри съседи" и "надеждни партньори".

Според предварителната програма, двамата президенти ще имат неформален обяд, който ще бъде последван от разговори. Всички официални събития са планирани за вторник.

По информация на АФП, в разговорите между двамата лидери "ще бъдат обсъдени актуални въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай". Предвижда се и обмен на мнения в контекста на задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната сцена.

В СЯНКАТА НА ВОЙНАТА И ЗАПЛАХАТА ЗА АРЕСТ: Путин посреща Си Дзинпин в Москва

Освен това пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС, уточни, че по време на посещението на китайския лидер ще бъдат подписани "редица важни двустранни документи".

Последната среща на лидерите се състоя през септември 2022 г. в Самарканд в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество. В края на декември 2022 г. в разговори със Си Дзинпин чрез видеоконферентна връзка Путин го покани да дойде на държавно посещение в Москва през пролетта на 2023 г.

По-рано през март Си Дзинпин беше преизбран за трети петгодишен мандат като президент на КНР. В поздравителна телеграма Путин увери, че Москва и Пекин ще продължат да координират действията си по ключови въпроси. Руският президент също така изрази увереност, че той и китайският председател ще гарантират, че сътрудничеството на страните в широк кръг области ще се увеличи.

През октомври, след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Си Дзинпин беше преизбран и за трети мандат като генерален секретар на ЦК на ККП. Поради това държавното му посещение в Русия ще бъде първото му след преизбирането.

Посещението ще се състои малко повече от година след войната в съседна Украйна. Китай се опитва да се представи като неутрална страна в конфликта, но позицията му е критикувана от някои западни лидери като недостоверна и осигуряваща мълчалива подкрепа за Москва.

В документ с позиция от 12 точки относно войната, публикуван миналия месец, Китай призова за диалог и зачитане на териториалния суверенитет на всички държави.

Китай и Русия са и стратегически съюзници, като и двете страни често изтъкват това, което наричат партньорство "без граници".