0

В Международния съд на ООН започна заседание по заведеното от Република Южна Африка дело, в което Претория обвинява Израел в нарушение на конвенцията на ООН против геноцида, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. В същото време пред сградата на съда се провеждаха пропалестински и произраелски протести.

Южна Африка иска от съда да издаде разпореждане, което да предостави защита на палестинците, като съдиите разпоредят сключването на примирие. Претория обвинява Израел в геноцид поради обстрела срещу мирни жители на ивицата Газа. Според здравното министерство на управляваната от "Хамас" Газа броят на загиналите палестинци от началото на войната е достигнал 23 357.

ПОРЕДЕН ГАФ: Байдън възкреси баща си, оцелял при атаката на „Хамас“ в Израел

Това е първият случай, при който Израел се изправя пред подобни обвинения в Международния съд, отбелязва ДПА. Страната отхвърля категорично обвиненията в геноцид и заявява, че се защитава, след като екстремисти от палестинската ислямистка организация "Хамас" и други екстремистки групи убиха около 1200 души по време на нападението си в Израел на 7 октомври. Израелската позиция ще бъде представена утре.

Привърженици на палестинците се събраха пред Двореца на мира в Хага, където се намира седалището на съда. Няколко десетки поддръжници на Израел също провеждат контрапротест.

Очаква се съдиите да се произнесат първо по спешно искане на Южна Африка за незабавно прекратяване на военната операция. Решението може да отнеме няколко седмици и едва след това съдиите ще обсъдят обвиненията в геноцид. 

И Южна Африка, и Израел разполагат с високопоставени правни експерти. Претория заведе делото в края на декември, тъй като видя в действията на Израел отзвук на апартейда от собствената си история, припомня ДПА.

Международната общност не е единна по въпроса дали делото трябва да бъде разгледано.  Вчера германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че по дефиниция геноцидът изисква намерението да се унищожат изцяло или частично членовете на национална, етническа, расова или религиозна група поради принадлежността им към тази група.

ГРЪМ В РАЯ: Байдън затръшнал телефона на Нетаняху

"Не мога да съзра такова намерение в самозащитата на Израел срещу въоръжената терористична организация "Хамас", заяви тя.

Председателката на Международния съд Джоан Донахю заяви, че според Южна Африка израелските действия след нападението на 7 октомври имат характер на геноцид и че Израел "не е успял да предотврати геноцид и извършва геноцид", предаде Асошиейтед прес.

Тя добави, че според Претория Израел нарушава и "други основополагащи задължения по Конвенцията на ООН срещу геноцида".