0

С игнали за бомби заляха столицата и един от главните градове на Северна Македония тази сутрин. На имейл адресите на десет училища в Скопие и пет в Битоля, както и на Футболната федерация на Македония, хотел "Александър Палас", хотел "Мериот", търговски център "East Gate", спортна зала "Борис Трайковски" и международното летище в Скопие са получени заплахи за поставено взривно устройство, информира МИА.

Сигнал за бомба е постъпил и в ПМГ "Д-р Панче Карагьозов", откъдето се евакуират учениците.

Според кмета на община Гази баба Бобан Стефковски има сигнали за поставени бомби в училищата "Григор Пърличев", "Наум Наумовски-Борче", "Кръсте Мисирков", "Кирил и Методий", "Крум Тошев", "25 май", "Дане Крапчев" и "Наум Охридски".

"ТАВ Македония" потвърди, че международното летище в Скопие е получило заплаха по имейл тази сутрин за взривно устройство. От там допълват, че информацията е била незабавно съобщена на МВР, като същевременно целият персонал и всички пътници и/или минувачи, които са на летището, са били безопасно евакуирани, а части на МВР извършват оглед на съоръженията на летището. "Полетите не са отменени, но в момента движението е спряно, докато не получим уведомление от МВР, че е безопасно дейността на летището да продължи по обичайния график", се казва в съобщението от "ТАВ Македония".

Веднага след постъпилите сигнали са предприети мерки от полицейски служители за безопасно евакуиране на сградите и се извършват антитерористични проверки. Предприемат се и мерки за изясняване на случаите.

"Всички деца са в безопасност, евакуирани са от територията на училищата и са придружавани от педагогическия персонал. Веднага след информацията разговарях с отговорните лица в РПУ Гази Баба с цел незабавно предприемане на всички необходими мерки за проверка на получената информация", написа Стефковски.

Заради сигнала за поставена бомба в хотел "Александър палас" днешната годишна конференция на Търговската камара на Северна Македония, на която трябваше да говори премиерът Димитър Ковачевски, беше отменена. Сред участниците в конференцията в "Александър Палас" бяха министрите на икономиката и на финансите.

Това е първият случай на сигнал за бомба на събитие, на което трябва да присъстват политици.

Вчера са регистрирани рекордните 49 сигнала за бомби, които полицията след проверки е посочила, че са фалшиви.