0

А двокатът на вече бившия вицепрезидент на Европейския парламент Ева Кайли, Михалис Димитракопулос, заяви, че клиентката му е ходила и е поддържала връзки с Катар по инструкции на върховния представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел.

Кайли хвърля същите обвинения и срещу председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, както и срещу комисаря по външните работи Илва Йохансон. „Това, което обществото трябва да знае, е, че никой от Катар не е подкупвал г-жа Кайли, защото тя е била в Катар като представител на Европейския парламент, а изказванията и интервютата, които е дала, са били след споразумение и заповед от президента Роберта Мецола, “, казва Димитракопулос пред гръцка медия. „Мецола също изпрати служител на ЕС, Роберто Бендини, с нея, за да наблюдава всички срещи, които г-жа Кайли е провела“, добави той.

Ева Кайли беше арестувана след разследване срещу няколко служители на Европейския парламент. То се отнася до подкупи в размер на 600 000 евро, дадени от държава от Персийския залив, за да повлияе на определени решения на Европейския парламент.