0

В исокопоставен служител на Европейския парламент и още четирима заподозрени в разследване за търговия с влияние ще останат в ареста до неделя, когато белгийските прокурори ще решат как да процедират по случая, съобщава ДПА.

Заместник-председателят на Европейския парламент Ева Кайли, която представлява Гърция, беше арестувана късно в петък в Белгия заедно с още няколко заподозрени. Прокуратурата съобщи, че е арестуван и бивш член на Европейския парламент.

Източници на ДПА съобщиха, че партньорът на Кайли също е сред задържаните. В рамките на акцията полицията е извършила множество обиски.

Прокуратурата заяви, че в неделя властите ще решат дали петимата заподозрени, включително Ева Кайли, ще останат в ареста.

Според съобщения в медиите всички заподозрени, с изключение на представителката на Гърция, са италиански граждани или са от италиански произход.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола отказа да коментира обиските и ареста на Кайли, която е един от нейните 14 заместници. Но Мецола, която е от Малта, написа днес в Туитър, че Европейският парламент „е твърдо против корупцията".

Прокурорите заявиха, че разследването се отнася до опити за влияние от чужбина и твърдения за корупция и пране на пари.

Властите отказаха да посочат коя държава стои зад предполагаемите опити за оказване на влияние, но източници на ДПА заявиха, че въпросната държава е емирство Катар, което в момента е домакин на Световното първенство по футбол.

От няколко месеца има подозрения, че държава от Персийския залив се опитва да влияе върху политическите и икономическите решения на Европейския парламент, посочва ДПА.

Ева Кайли, която е бивш журналист, работи в Европейския парламент като съветник по въпросите на външната политика и правата на човека.

Късно снощи Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК-КИНАЛ изключи Кайли от редиците си. Членството ѝ в групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент също беше преустановено след ареста ѝ.