0

Р есторантьорът Антон Пински, Тимур Юнусов (Тимати) и компанията Sindika на сенатор Арсен Каноков ще станат новите собственици на руския бизнес на американската кафе верига “Старбъкс“, съобщава „Форбс“, като се позовава на Пински.

Според изданието бизнесменът не разкрива условията на сделката, но отбелязва, че преговорите с бившите собственици на кафенета са били проведени още през март. „Съдейки по факта, че сега приключваме сделката, направихме най-правилната оферта“, казва той.

По-рано стана известно, че ресторантьорът, основателят на Pinskiy & Co, Антон Пински, приключва сделката за закупуване на “Старбъкс“ в Русия с правото да заема около 90 помещения от мрежата и да постави в тях други заведения, без да използва марката. В същото време около 2000 служители на американската мрежа в Русия ще запазят работните си места.

На 23 май американската кафе верига “Старбъкс“ обяви решението си да напусне руския пазар. Компанията обяви на 8 март, че временно спира всякаква стопанска дейност, включително доставката на продукти, на територията на Руската федерация във връзка със събитията около Украйна.

Първото кафене “Старбъкс“ отвори врати в Москва през 2007 г. Към момента на прекратяване на работата на компанията в Русия имаше повече от 100 заведения от мрежата.