0

В идео с бруталната екзекуция на украински пленник обиколи социалните и световните медии и предизвика бурни реакции. На краткия клип млад мъж с украински опознавателни знаци е разстрелян от руски войници, които стоят зад кадър, след като пленникът е извикал „Слава на Украйна“.

Киев се зарече да открие руските войници, които очевидно са убили невъоръжен украински военнопленник. „Ще открием убийците“, каза президентът Володимир Зеленски късно в понеделник. Убитият войник бе идентифициран във вторник от украинските военни като Тимофий Шадура, който е в неизвестност от 3 февруари. Той е бил забелязан за последно близо до източния град Бахмут - сцена на ожесточени боеве през последните месеци.

„В момента тялото на наш военнослужещ се намира във временно окупираната територия“, се казва в съобщението, позовавайки се на предварителна информация.

Жестокост

Още преди войникът да бъде назован по име, сестрата на Шадура каза пред Би Би Си: „Брат ми със сигурност би могъл да се изправи срещу руснаците по този начин. „Той никога не е крил истината в живота си и със сигурност не би го направил пред врага.“

На кадрите един от стрелците, за когото се смята, че е руски войник , се чува да казва "умри" и да използва ругатня, след като военнопленникът е застрелян. Предполагаемият убиец или убийци - които не се виждат в клипа - не са идентифицирани. За момента от източниците няма яснота кога и къде точно е направен клипът. Видеото се появи за първи път в социалните мрежи в понеделник. Русия не е коментирала публично инцидента досега.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви: „Разстрелът на невъоръжен затворник е цинично и нагло незачитане на нормите на международното хуманитарно право и обичаите на войната.“ „Руските окупатори за пореден път показаха, че основната им цел в Украйна е бруталното изтребление на украинците.

Герой

В традиционното си видеообръщение президентът Зеленски каза, че „окупаторите“ са убили „воин, който смело каза в лицето им: „Слава на Украйна!“. „Искам всички заедно, в единство да отговорим на думите му: „Слава на героя! Слава на героите! Слава на Украйна!“ Думите са възглас, станал популярен от началото на войната. Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че кадрите са "още едно доказателство, че тази война е геноцид", призовавайки за "незабавно разследване" от Международния наказателен съд. Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец обвини руските войски в извършване на военни престъпления чрез нарушаване на Женевските конвенции относно третирането на военнопленниците. А главният прокурор на Украйна Андрий Костин каза, че вече е образувано наказателно разследване.

По-рано Украйна обвини руските войски в изтезания, изнасилвания и убийства на украински военнопленници, припомня Би Би Си.

Междувременно ЧВК Вагнер е премахнала изискването за психическа годност при набора на доброволци. Босът на частната армия Василий Пригожин вече беше отрязан от достъпа до затворите в Русия и критериите за набор са рязко занижени, пише рускоезичното издание Moscow Times.

Зеленски: Няма да се изтегляме от Бахмут

Тежките боеве при украинския град Бахмут продължават. Президентът Зеленски заяви, че защитата на града ще продължи. Същевременно руските сили се опитват да затегнат обсадата му и да осигурят първата си голяма победа на бойното поле от повече от шест месеца, предават агенциите.

Украинският президент съобщи, че на среща с висшите командири е попитал командира на регионалната групировка войски и началника на генералния щаб Валерий Залужни как предлагат да се продължи с военните действия.

"И двама генерали предложиха да не се изтегляме (от Бахмут), а да укрепим (нашата отбрана) там", каза украинският лидер.