0

О т "Кремъл" заявиха, че президентът на Русия Владимир Путин е здрав и отрекоха "фалшивите съобщения", че той не е в добро здравословно състояние, предаде Ройтерс.

"Всичко е наред с неговото здраве", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на зададен от журналист въпрос на ежедневната му пресконференция. "Знаете, че украински информационни специалисти, както и американски и британски такива, през последните месеци пускат всякакви фейкове за здравословното състояние на президента – това са просто едни фейкове", добави той.

Путин се закашля на своя публична изява вчера и информационната агенция "Интерфакс" цитира негови думи, че е настинал леко при посещението си в Иран предния ден. "Беше много горещо в Техеран вчера, 38 градуса по Целзий и климатикът работеше много силно там. Така че се извинявам", каза 69-годишният Путин.

Международният интерес към неговото здравословно състояние се засили през последните месеци, включително след като бяха публикувани снимки от негови срещи с руски и чуждестранни официални представители, на които се вижда как те седят на противоположните краища на дълга маса, като предпазна мярка срещу COVID-19, отбелязва Ройтерс. От време на време кадри показаха Путин да върви сковано. От началото на руската инвазия в Украйна президентът често се появява на обществени места и графикът му със срещи и телефонни разговори е пълен. Той направи и две пътувания в чужбина през последния месец.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс отговори на въпрос по темата за здравето на Путин. На форум за сигурността, проведен в САЩ, Бърнд каза, че Путин е "в твърде добро здраве".

На своята редовна пресконференция Песков също така заяви, че Кремъл оценява крайно негативно изявлението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, че американският законодателен орган може да признае Русия за страна, която спонсорира тероризма, заради войната в Украйна, съобщи ТАСС. "От друга страна много трудно би било да се направи така, че допълнително да се влошат отношенията между Русия и Америка. Те и така са в незавидно състояние", добави той.

Песков заяви и че ЕС продължава да въвежда санкции срещу Русия със завидно упорство, но те няма да накарат Москва да промени своята позиция. Той също така категорично отрече обвиненията, че Русия използва ситуацията с недостига на природен газ за шантаж. "Каквито и да било технологични трудности, свързани с това, произтичат от ограниченията, въведени от самите европейски държави и ЕС", подчерта Песков. Според него ЕС продължава "маниакално да налага санкции, които вредят на собствените им интереси, вредят на населението им, което очевидно започва да страда от санкциите и последиците, които тези решения на ЕС предизвикват".

В коментар за хода на борбата за лидерския пост на управляващата Консервативна партия във Великобритания говорителят на Кремъл отбеляза, че всичко, което се случва там е тяхна вътрешна работа. "Предвид всички предишни изказвания се надяваме, че бъдещият британски министър-председател все пак ще се ориентира към по-балансирана и премерена реторика по отношение на нашата страна, когато встъпи в длъжност", добави Песков.

Путин с нова иновация: Иван-чай заменя Кока-кола