0

М афиотът Матео Месина Денаро е имал плакат на класическия филм “Кръстникът” на стената на своето скривалище, разкриха италианските карабинери.

60-годишният Денаро, който беше арестуван по-рано тази седмица след повече от 30 години укриване на полицията, оказва се, боготвори наградения с "Оскар" блокбъстър, в който Марлон Брандо играе ролята на бос на итало-американско престъпно семейство, базирано на мафията Коза Ностра на Денаро, пише DailyMail. 

ПАРИ НА МАФИЯТА: Конфискували активи за над 4 милиарда евро от боса на Коза Ностра

Хитът от 1972 г. описва как сицилиански мигрант, изигран от Брандо, отива в Ню Йорк в началото на 20-ти век и става един от най-големите босове на мафията – точно както Денаро прави, като се издига до върха на сицилианската Коза Ностра.

Властите откриха плаката в първото от трите скривалища, използвани от Денаро като убежище в село Кампобело ди Мазара, на 70 мили от град Палермо, където той беше арестуван, докато посещава клиника за химиотерапия.

Освен гигантския плакат на филма, режисиран от Франсис Форд Копола, който показва Брандо в класическа мрачна поза, облечен в смокинг и с червена роза на ревера, полицията откри и плакат на Жокера – злодеят от Батман.

СЛЕД ОБИСКИТЕ: Виагра и презервативи в скривалището на кръстника на Коза Ностра

Не за първи път реалният живот имитира Холивуд, тъй като преди няколко месеца полицията в Неапол нахлу във вилата на местен бос на Камората, която е проектирана да прилича на дома на Тони Монтана от “Белязаният”. В къщата бяха открито още и плакати на Пачино, поставени в рамки, от култовата сцена, в която героят му Тони Монтана отвръща на удара на враговете си с картечница. 

В трите скривалища, използвани от Денаро, сицилианската полиция откри също виагра, презервативи, скъпи дизайнерски костюми и афтършейв, както и кутии с пари и разписки за скъпи ястия. Намерен е й дневник и бележки, от които карабинерите са надяват да научат как Денаро е успял да избегне ареста за толкова дълъг период от време. 

„Плакатът на Кръстника беше на стената зад бюрото в първото скривалище. Кръстникът олицетворява суетата на мафията и начина, по който Холивуд описва организираната престъпност. Знаем, че Денаро се възхищавал на превъплъщението на Брандо в бос на мафията и методът, по който той се издига от бедно момче до безмилостен лидер – почти по същия начин като него”, посочи неназован източник на медията.

БОСЪТ НА "КОЗА НОСТРА": Матео Месина Денаро удушил любовницата си, докато била бременна

Филмът “Кръстникът” е адаптация по едноименния бестселър на Марио Пузо, писател, израснал в гетата на Ню Йорк. Кинолентата предизвиква противоречиви реакции, още когато Paramount Pictures обявява, че ще екранизира романа на Пузо. Тогава Италиано-американската лига за граждански права провежда митинг в Медисън Скуеър Гардън, твърдейки, че филмът е клевета срещу италианските американци.

Мафията се опитала да погребе „Кръстникът“

Докато думите „Мафия“ и „Коза Ностра“ се появяват непрекъснато в романа на Марио Пузо, публикуван през 1969 г., продуцентът на филма – по искане на Италиано-американската лига за граждански права – се съгласява да премахне всички подобни препратки от филма.

Истерията обаче само увеличава популярността на “Кръстникът”.