0

Ф ренският президент Еманюел Макрон призова международната общност да не показва "никаква слабост, никакъв дух на компромис" спрямо Русия, съобщи Франс прес, предаде БТА.

"Не можем да си позволим никаква слабост, никакъв дух на компромис, защото става въпрос за свободата на всички нас, за мира във всички части на света", заяви Макрон във видео обръщение към участниците на срещата на високо равнище на инициативата "Кримска платформа", която обединява основните държави, които подкрепят Украйна. Срещата се състоя ден преди войната в Украйна да навлезе в седмия си месец.

Много държави от Африка и Азия водят политика на неутралитет след руската инвазия в Украйна от 24 февруари и се въздържат да я осъдят. В Европа страни като Унгария също запазиха важните си връзки с Русия, особено в енергийния сектор.

Еманюел Макрон за пореден път призова Русия "да спре военните действия, да изтегли войските си от цялата украинска територия и да избере дипломацията, за да се изгради отново мир".

Френският президент се обърна и към украинския си колега Володимир Зеленски, като заяви, че европейците са готови да подкрепят и в бъдеще борбата на Украйна. "Франция и ЕС заедно с многобройните съюзници и приятели на Украйна правим необходимото, за да подкрепяме вашата битка", заяви той. "Нашата решителност не се е променила и ние сме готови да поддържаме тези усилия във времето", каза още Еманюел Макрон.