0

У лични термометри в морската столица на Турция Анталия показваха 46 градуса в петък на фона на предупрежденията на метеоролозите за осезаемо покачване на температурата на въздуха, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Макар че тази температура не е представителна, тъй като не е измерена в метеорологична станция според критериите, жегата намали значително хората по улиците на средиземноморския град. Много хора предпочетоха да търсят прохлада вкъщи вместо край морето и плажовете бяха по-пусти в сравнение с предишни дни, отбелязва телевизията.

Министерството на здравеопазването и Центърът за координация при бедствия (AKOM) предупредиха гражданите да избягват излизането навън в жегата, предаде БТА.

Горещините, които в петък и събота се очаква да достигнат най-високите си нива за тази седмица, ще продължат десетина дни. Метеоролозите предупреждават, че градусите в този период ще са между 5 и 10 градуса по-високи от обичайните за сезона в районите на Мраморно, Егейско и Средиземно море и между 2 и 6 градуса по-високи в другите райони на страната, посочва електронното издание на в. "Миллийет".

Жегата ще продължи и следващата седмица, когато са възможни нови температурни рекорди.