0

Г оворителят на Тайните служби на САЩ Антъни Гулиелми коментира здравословното състояние на 39-я президент на Джими Картър.

„Спокойно, г-н президент. Ние ще бъдем завинаги до вас“, заяви Гулиелми в туит.

След поредния болничен престои бившият президент на САЩ Джими Картър е взел решение да прекара остатъка от живота си у дома със своето семейство, където ще получава необходимите грижи от медицински екип, съобщават от “Картър център”. 

“Семейство Джими Картър моли за уединение през това време и е благодарно за загрижеността, проявена от многобройните му почитатели“, се казва в изявлението. 

Бившият президент, който бе диагностициран с рак през 2015 г., проведе пресконференция през август същата година. Тогава той разкри, че от черния му дроб е бил отстранен малък тумор, но лекарите смятат, че това е било разсейка, която е засегнала важния орган. След това Джими Картър е бил подложен на изследване с ядрено-магнитен резонанс, която показал, че ракът се е разпространил на четири места в мозъка му. 

На този брифинг Картър разказа, че когато е чул страшната диагноза, е помислил, че му остават само няколко седмици живот.  „Бях изненадващо спокоен. Имах прекрасен живот. Имах хиляди приятели и имах вълнуващо, приключенско и удовлетворяващо съществуване", каза той тогава. Джими Картър остава положително настроен и следва инструкциите на лекуващия си лекар с надеждата да удължи живота си. Няколко месеца по-късно президентът съобщава, че е преборил рака. 

През 2019 г. Джими Картър претърпява мозъчна операция, след като изпитал силно главоболие заради множество падания.

Бившият президент е израснал в Плейнс, Джорджия. Избран е на поста през 1976 г. от Демократическата партия и е президент от 1977-1981 г.

Центърът Картър, нестопанска и неправителствена организация, е основана през 1982 г. от Джими Картър и бившата първа дама Розалин Картър. Те си партнираха с университета Емори „за насърчаване на мира и здравето по света“, според уебсайта.