0

А мериканският президент Джо Байдън и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд проведоха напрегната среща, на която си хвърлиха взаимни обвинения.

Байдън обвини бин Салман, че има участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги, който загина в саудитското посолство в Турция през 2018 г. В отговор на коментара престолонаследникът напомни на държавния глава за действията на американските войници в затвора Абу Гариб в Ирак, където са били измъчвни затворници, съобщи телевизионният канал Ал Арабия.

В петък Байдън проведе разговори с ръководството на Саудитска Арабия в Джеда, на които присъства Мохамед бин Салман. "Обсъдихме правата на човека и необходимостта от политическа реформа", каза американският президент пред репортери след срещата. - Както винаги, дадох да се разбере, че тази тема е изключително важна за мен и за САЩ. Що се отнася до убийството на Хашоги, повдигнах този въпрос в самото начало на срещата, като казах ясно какво съм мислил за това тогава и какво мисля сега." Един от журналистите попита как престолонаследникът реагира на думите му. "Той , всъщност каза, че не е лично отговорен за това“, отговори Байдън.