0

В МРО-ДПМНЕ ще подкрепи включването на българите в Конституцията на Северна Македония, ако правителството в Скопие се откаже от подписания със страната ни Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, обяви председателят на партията Християн Мицкоски.

Вчера лидерът на най-голямата опозиционна партия в югозападната ни съседка внесе официално в Държавната избирателна комисия на страната предложението за гражданска инициатива за референдум с въпрос: „Дали сте за отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 г.?”, предадоха местните медии.

Изпитание

По думите му, цитирани от „Канал 5“, за по-малко от час са събрани близо 500 подписа, въпреки че за инициативата са необходими едва 100. Ако референдумът успее, ВМРО-ДПМНЕ ще знае какво да прави в интерес на държавата и народа, заяви още Мицкоски на брифинг пред медиите.

„Хайде всички заедно да излезем от договора, дори не ни трябва референдум. Ако правителството е умно, още утре ще изведе страната от договора чрез Министерството на външните работи. Аз бях един от първите, които казаха, че исканията на България няма да имат край. Не сме против българите да са част от конституцията, но договорът е асимилаторски и ако промените в конституцията се случат сега, тогава цялата преговорна рамка, в която се съдържа и източникът на проблемите, се превръща в легитимен инструмент за по-нататъшното ни блокиране по пътя към ЕС. Докато съществува тази отрова, ще имаме проблеми“, цитира в. „Слободен печат“ лидера на опозиционната партия.

По думите на Мицкоски референдумът е най-големият тест за македонския народ в новата история и вярва, че инициативата няма да срещне обструкция в парламента. Кампанията ще бъде водена под мотото „За“ Европа, „не“ на асимилацията“, тъй като Мицкоски вярва, че македонската идентичност е атакувана с договора с България.

Ако премине успешно през всички процедури за одобрение, референдумът ще се проведе през пролетта и за успеха му са необходими 910 хил. гласа „за“, което според лидера на ВМРО-ДПМНЕ може да се постигне само с общомакедонско обединение. Но дори 700 хил. гласа ще бъдат достатъчни за дегилимиране на сегашното правителство, подчерта Мицкоски. В петък събраните подписи ще трябва да отворят вратите на Министерството на правосъдието, след което инициативата ще мине през парламентарната процедура.

Отговорът

В отговор на предложението на опозицията министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски припомни, че депутатите на ВМРО-ДПМНЕ не гласуваха против т.нар. френско предложение. А сега „те излизат с референдум срещу подкрепеното от тях  споразумение с България“, привежда агенция Макфакс думите му.

Лидерът на управляващия в Скопие СДСМ е категоричен, че инициативата за референдума е за „лични и партийни цели и на ВМРО-ДПМНЕ и като цяло е антиевропейски“. Ковачевски изрази увереност, че в редиците на опозицията има проевропейско крило и „това ще бъде потвърдено при гласуването на конституционните промени“.

Сходно изявление направи и държавният глава на Северна Македония Стево Пендаровски, който обяви, че няма да подкрепи референдум за прекратяване на Договора за добросъседство с България, защото това би спряло европейската интеграция на страната. По думите му би било „неморално“ кабинетът в Скопие да подкрепи инициативата на ВМРО-ДПМНЕ в замяна на събирането на мнозинство за конституционните промени.