0

З дравните власти в Гърция предупреждават за рязко покачване на броя на заразените с COVID-19. Председателят на лекарския съюз в Атика Матина Пагони съобщи пред медиите, че с 14% са се увеличили заразените с COVID-19. Лекарите препоръчват носене на маски, където се събират много хора, като например в градския транспорт и спазване на безопасна дистанция, предава БНР. Неочаквано рано, според медиците, се е засилило разпространението на вируса.

Министерството на здравеопазването не предвижда въвеждане на задължителни маски, поради умора при гърците да спазват ограниченията. Все пак се приканват поне в училищата родителите да изискат носене на маски от децата.

Във фокуса на ежедневния контрол е област Тесалия след наводненията. Поради проблеми с питейната вода там има рязко увеличение на болните с стомашно-чревни проблеми. За ден са установени и 49 случая на заразени с COVID-19.

Властите приканват при пътуване през Тесалия да се спазват превантивни мерки с маски и да се пие само минерална вода. В страната действа много екстремна комбинация от COVID сезонен грип, според лекарите, които препоръчват и ваксиниране.