0

С АЩ са предприели стъпки, за да направят "невъзможно" за Русия да придобие каквато и да е полезна информация от останките на дрона, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той не потвърди дали руснаците са били на мястото на инцидента.

СЛЕД СБЛЪСЪКА НАД ЧЕРНО МОРЕ: Напрежението между САЩ и Русия ескалира!

"Каквото и да е останало от това, което плава, вероятно ще бъдат повърхности за управление на полета, такива неща", каза той пред Улф Блицър от Си Ен Ен. "Вероятно няма нищо, което да има реална стойност за тях от гледна точка на реинженеринг или нещо подобно. Не сме прекалено загрижени за всичко, което може да им попадне в ръцете."

НАПРЕЖЕНИЕ НАД ЧЕРНО МОРЕ: Руски изтребител се сблъска с US дрон!

Думите му предполагат, че американските сили са успели да унищожат дистанционно класифицираната информация в дрона.

Той добави: "Това е наша собственост и те нямат никаква работа да възстановяват каквото и да било."

Руснаците са стигнали до мястото на катастрофата на MQ-9 в Черно море, а Кремъл обещава да се опита да намери и прибере американския дрон, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на официални лица в САЩ.

Военноморските сили на Русия разполагат с няколко кораба в Черно море, включително кораби, базирани в кримски пристанища, което би ги поставило в изгодна позиция да се опитат да възстановят американския дрон MQ-9 Reaper след срещата му с руски изтребители Су-27.

Дронът е паднал в международни води на около 70 мили югозападно от Крим, каза един от служителите. Не е ясно дали Русия е успяла да намери част от останките от дрона, когато са пристигнали на мястото.

Секретарят на руския Съвет за сигурност заяви вчера, че Русия ще се опита да намери останките от дрона, за да ги проучи.

"Не знам дали ще успеем да го намерим или не, но трябва да го направим... И определено ще го проучим", заяви Николай Патрушев в ефира на руската държавна телевизия "Россия 1".

Дронът се приземи в част от Черно море, която вероятно е дълбока почти километър, каза генерал Марк А. Мили. Това прави всякакви усилия за намиране изключително трудни. САЩ също така нямат военноморски кораби в Черно море, което утежнява предизвикателствата при евентуален опит за намиране от страна на САЩ.