0

Т айпе наблюдава изплувала в Тайванския проток китайска ядрена подводница.

Министърът на отбраната на Тайпе заяви, че властите наблюдават ситуацията, след като в интернет се появиха снимки на китайска ядрена подводница, която изплува в Тайвански проток близо до тайвански рибари, предаде "Ройтерс".

Китай прати на Тайван изтребители с бойни ракети!

Тесният пролив, който разделя Тайван от Китай, често е източник на напрежение. Тайван ежедневно съобщава за китайски военни самолети и кораби, които действат там, като Пекин се опитва да отстоява претенциите си за суверенитет над демократично управлявания остров.

Тайвански медии публикуваха снимките на изплувалата на повърхността подводница, която изглежда е от клас "Цзин" и е въоръжена с ядрени балистични ракети. Кадрите са направени от тайвански риболовен съд в пролива днес на разсъмване, на около 200 км от западното крайбрежие на Тайван.

Tайванският министър на отбраната Уелингтън Ку заяви, че имат представа за ситуацията, но отказа да каже как Тайпе следи случващото се или да даде подробности.

Ядрените подводници могат да работят под вода в продължение на месеци, а секретната мисия на корабите с балистични ракети означава, че те рядко излизат на повърхността, отбелязва "Ройтерс".

Източник от службите за сигурност, запознат със ситуацията, заяви пред "Ройтерс", че подводницата най-вероятно се е връщала от Южно Китайско море в пристанището на нейното базиране Циндао. Източникът заяви, че причина за инцидента може да е поради повреда, което е принудило подводницата да излезе на повърхността.

Военни експерти твърдят, че стратегическите води край югозападните брегове на Тайван, където до голяма степен плиткият Тайвански проток става значително по-дълбок, са удобно място за подводниците за засада, което прави района гореща точка за военните, включително от Китай, Тайван и Съединените щати.

ПОРЕДНИ ПРОВОКАЦИИ: Китай отново нахлу в Тайван!

Подводниците с балистични ракети не са предназначени да атакуват кораби, а да изстрелват балистични ракети по мишени на сушата. През последните години Тайван се оплаква, че Китай използва т. нар. война в сивата зона, която има за цел да изтощи противника, без да прибягва до открит бой, като например прелитане с балони за наблюдение над острова.

През последното денонощие Тайван засече 20 китайски военни самолета и седем плавателни съда около острова, съобщи тайванското министерство на отбраната в своята всекидневна информация за китайски военни дейности, предаде БТА.