0

К итай започна двудневни военни учения около Тайван, като "наказание" за това, което нарече "сепаратистки действия" във връзка с провеждането на избори и встъпването в длъжност на новия президент.

Китайските държавни медии твърдят, че десетки изтребители на Народната освободителна армия (НОА), носещи бойни ракети, са извършили симулативни удари срещу „военни цели с високо значение“, действайки заедно с флота.

Китай нахлу по въздух и вода в Тайван!

В отговор на ученията Тайван обвини Китай в „ирационална провокация и нарушаване на регионалния мир и стабилност“. Министерството на отбраната съобщи, че морските, въздушните и сухопътните сили са в бойна готовност, сигурността на страната е засилена, а на противовъздушната отбрана и противоракетните сили е наредено да бъдат в пълна бойна готовност. 

СЛЕД КАТО НАХЛУ В ТАЙВАН: Китай стреля по кораби на Филипините! (ВИДЕО)

Ученията са първият съществен отговор от Китай на встъпването в длъжност на Лай Чинг-те като най-новия президент на Тайван в понеделник, след като спечели демократичните избори през януари. И Лай, и неговият предшественик Цай Инг-уен са от подкрепящата суверенитета Демократична прогресивна партия (DPP), която Пекин смята за сепаратистка, пише The Guardian.

Китайските държавни медии съобщиха в четвъртък сутринта, че в ученията с кодово име Joint Sword-2024A ще участват части от армията, флотата, авиацията и ракетните сили, действащи в Тайванския пролив, на север, юг и изток от главния остров.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА АГРЕСИЯ: Китай и Филипини в опасен морски конфликт (ВИДЕО+СНИМКИ)

През последните години Китай засили натиска си върху Тайван, като нахлува във въздушното му пространство, както и чрез икономическа принуд, предназначени да убедят Тайван да приеме китайско господство.