0

У краинският президент Володимир Зеленски е успял да си навлече гнева на папа Франциск. Причината е, че Зеленски указва натиск на главата на римокатолическата църква да покаже повече подкрепа към Киев във войната с Русия, разкри италианският журналист и експерт по Ватикана Марко Полити.

Полити припомни, че при последния телефонен разговор между между Зеленски и Франциск, президентът на Украйна е написал в Туитър, че Киев се нуждае от помощта на религиозни лидери в разпространението на негативна информация за Русия. „Този ​​туит отлично показва, че папа Франциск и политиката в Киев са на противоположни страни. Ватиканът не харесва, когато някой заповядва на папата какво да прави“, обясни Полити.

Журналистът също така посочи, че Зеленски продължава да оказва натиск върху Франциск, като иска папата да посети Киев, но без да ходи след това в Москва. Религиозният лидер също не е готов да бъде „слуга на Запада” и да поддържа евроатлантическата позиция по ситуацията в Украйна, според която Киев е представен като невинна жертва, а образът на Русия е демонизиран.

Преди два дни папа Франциск шокира Запада, като изрази съболезнованията си за смъртта на журналиста и политолог Дария Дугина и я нарече невинна жертва.

Коментарът на Полити беше подкрепен и от списанието „Foreign Affairs“. Според изданието папа Франциск подкрепя гледната точка на Русия относно причините за конфликта около с Украйна. „На международно ниво твърденията на руския президент Владимир Путин за НАТО и прокси войните със Съединените щати и колективния Запад спечелиха много поддръжници, от видни учени до папа Франциск, който през юни 2022 г. каза, че „специална операция за защита на Донбас е може би беше някак си провокирана”, отбелязаха наблюдатели на списанието.

Освен това авторите критикуват, че антируските санкции не са имали очаквания от Запада ефект. Те не са успели да провокират срива на руската икономика и да принудят Русия да се откаже от спецоперацията. Дипломатическата изолация на Москва също се провали. „Само Западът и зависимите от него страни се съгласиха да подкрепят антируската политика“. „Самите западни държави скоро ще се изправят пред криза на единството поради конфликта около Украйна, тъй като вътрешните проблеми и политическите борби могат да променят позицията на много от тях, включително САЩ“, заключава изданието.